Asociația Industrii Creative în 2021: proiecte civice de impact în educație, cultură și mediu

Anul acesta, Asociația Industrii Creative a dezvoltat cinci proiecte de impact, în activități culturale, sociale, educaționale și prietenoase cu mediul. Pentru anul 2022 ne propunem să maximizăm implicarea noastră în aceste proiecte, punând accentul pe acțiuni civice, cu influență majoră în dezvoltarea tinerilor, ajutorarea comunităților vulnerabile și defavorizate, promovarea culturii și deprinderea unui comportament responsabil față de natură.

#𝐏𝐑𝐄Ƨ𝐄𝐍𝐓 este proiectul educațional care facilitează accesul la educaţie alternativă și nonformală pentru copiii care provin din medii defavorizate, în vederea egalităţii de şanse și integrarea acestora în societate. Din ianuarie până în decembrie 2021, proiectul s-a extins în patru centre sociale (CSS „C.A. Rosetti”, CSS „Bogdana”, CSS „Verșeni” și CSS „Bucium”), iar lista beneficiarilor a ajuns la 130 de copii. 

Activitățile proiectului #PREƧENT au adus în centrele sociale specialiști din domenii precum artă, sport, comunicare, mediu, sustenabilitate, structurate în 3 module cu 168 de sesiuni, coordonate de 22 de traineri.

𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐱 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 este primul festival independent de muzică clasică din Iași. Debutul lui a avut loc în anul 2020, fiind povestit și simțit ca o aventură clasică contemporană.
Cea de-a doua ediție a avut loc în luna martie 2021 în format hibrid (online și fizic) și după o lungă pauză pandemică din viața culturală și concertistică a iubitorilor de muzică, 11 artiști din 6 țări au luat parte la 5 concerte în spații inedite. Evenimentele conexe au fost alcătuite de 𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘹 𝘪𝘯 𝘍𝘰𝘤𝘶𝘴 (2 panel-uri de antreprenoriat creativ) și o lansare de carte.

Apelul 𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘹 𝘪𝘯 𝘈𝘳𝘵 a vizat tineri artiști, afectați de pandemie, liber profesioniști, artiști independenți, studenți, persoane fără un venit stabil și rezidenți în România. Demersul a reprezentat o formă de suport și încurajarea practicii artistice, sub formă de burse în valoare de 3000 de euro.

𝐑𝐨𝐜𝐚𝐧𝐨𝐭𝐡𝐞𝐫𝐰𝐨𝐫𝐥𝐝 este proiectul ajuns la cea de-a șasea ediție, iar până în prezent am avut peste 600 de voluntari, 300 de artiști, 95.000 de participanți și 6 cauze susținute.
În 2021, deși fiind un an pandemic, ne-am bucurat de prezența a 5000 de participanți care au fost implicați atât la concerte, cât și la prima încercare de a transforma evenimentul într-o manifestare 𝘡𝘦𝘳𝘰 𝘞𝘢𝘴𝘵𝘦 și poziționarea ca festival responsabil.

Inițiativele caritabile au continuat și în acest an, prin donații către adăposturile de animale din Iași (campania „Ai cumva o păturică?”); la ediția din iarnă – prin ajutorarea a 500 de familii defavorizate din comuna Lungani, județul Iași cu 7 tone de alimente, produse de igienă și sanitare, 50 de metri cubi de lemn de foc; și prin susținerea educației în școlile din mediul rural. În urma evenimentului din iunie atenția ne-am canalizat-o tot spre comunitatea din Lungani, însă cu focusul pe educație. Școala din satul Zmeu a beneficiat astfel de o donație de 25 calculatoare, 15 laptopuri și 16 scaune de birou pentru laboratorul de informatică. Acestea sunt printre primele obiective propuse, cauza principală fiind reamenajarea și reabilitarea școlii la care lucrăm constant cu o echipă de specialiști.

Programul 𝐅𝐨𝐧𝐝𝐮𝐥 𝐃𝐨𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 a luat naștere odată cu impasul adus de extinderea epidemiei de Covid-19, concentrându-se pe achiziționarea celor necesare cadrelor medicale și instituțiilor aflate în nevoie, pe timp de pandemie.
Deoarece nevoia și lipsurile medicale sunt mari, la începutul anului 2021 am donat 2 injectomate și 10 pulsoximetre pentru Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași și 50 L de dezinfectant de suprafețe pentru Centrul de Servicii Sociale „Bucium”. În 2021 am facilitat donarea către un tânăr cu dizabilități fizice a unei proteze de picior, cu următoarele componente: articulații de genunchi, o talpă proteică Taleo 1C50 Otto Bock, Silicon Iceross Seal-In, ALLELES Custom Prosthetic Leg Cover – Above Knee/Transfemoral.

Surpriza acestui an a fost evenimentul 𝐒𝐢𝐧𝐞𝐬𝐭𝐞𝐳𝐢𝐚, o acțiune menită să expună publicului ieșean unui mix cultural în care artiști de seamă au îmbinat muzica, proiecțiile video, dansul, teatrul și poezia în cinci evenimente deschise publicului ieșean. Peste 150 de oameni s-au putut bucura fizic de o experiență unică, alții 1000 fiind martori transmisiunilor online ale performance-urilor.

Și în acest an am avut lângă noi peste 100 de voluntari implicați și devotați cauzelor noastre, care au răspuns tuturor inițiativelor și cu care am lucrat cot la cot, ducând la bun sfârșit acțiuni de rezonanță în societate. Drept urmare, Gala Voluntarului Ieșean ne-a adus în luna decembrie două premii importante, prin care este recunoscut efortul tuturor celor implicați în proiectele Asociației Industrii Creative. 

Proiectul educațional #PREƧENT, susținut de Kaufland Romania în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași a fost desemnat Proiectul Anului 2021 la domeniul Educație, iar proiectul Classix Festival a fost numit Proiectul Anului 2021 la domeniul Cultură.
 
Toate aceste proiecte au fost posibile doar cu ajutorul comunității și al oamenilor care au crezut în noi. Gând bun cu recunoștință tuturor celor care ne-au fost alături în aceste proiecte! 
Vă mulțumim pentru sprijin și vă invităm să ne fiți alături la implementarea, creșterea și înmulțirea inițiativelor noastre din anul 2022.

© 2024 Asociația Industrii Creative ®. Toate drepturile rezervate.