Anul acesta, Asociația Industrii Creative a dezvoltat cinci proiecte de impact, în activități culturale, sociale, educaționale și prietenoase cu mediul. Pentru anul 2022 ne propunem să maximizăm implicarea noastră în aceste proiecte, punând accentul pe acțiuni civice, cu influență majoră în dezvoltarea tinerilor, ajutorarea comunităților vulnerabile și defavorizate, promovarea culturii și deprinderea unui comportament responsabil față de natură.
#𝐏𝐑𝐄Ƨ𝐄𝐍𝐓 este proiectul educațional care facilitează accesul la educaţie alternativă și nonformală pentru copiii care provin din medii defavorizate, în vederea egalităţii de şanse și integrarea acestora în societate. Din ianuarie până în decembrie 2021, proiectul s-a extins în patru centre sociale (CSS „C.A. Rosetti”, CSS „Bogdana”, CSS „Verșeni” și CSS „Bucium”), iar lista beneficiarilor a ajuns la 130 de copii.
Activitățile proiectului #PREƧENT au adus în centrele sociale specialiști din domenii precum artă, sport, comunicare, mediu, sustenabilitate, structurate în 3 module cu 168 de sesiuni, coordonate de 22 de traineri.
Apelul 𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘹 𝘪𝘯 𝘈𝘳𝘵 a vizat tineri artiști, afectați de pandemie, liber profesioniști, artiști independenți, studenți, persoane fără un venit stabil și rezidenți în România. Demersul a reprezentat o formă de suport și încurajarea practicii artistice, sub formă de burse în valoare de 3000 de euro.
Inițiativele caritabile au continuat și în acest an, prin donații către adăposturile de animale din Iași (campania „Ai cumva o păturică?”); la ediția din iarnă – prin ajutorarea a 500 de familii defavorizate din comuna Lungani, județul Iași cu 7 tone de alimente, produse de igienă și sanitare, 50 de metri cubi de lemn de foc; și prin susținerea educației în școlile din mediul rural. În urma evenimentului din iunie atenția ne-am canalizat-o tot spre comunitatea din Lungani, însă cu focusul pe educație. Școala din satul Zmeu a beneficiat astfel de o donație de 25 calculatoare, 15 laptopuri și 16 scaune de birou pentru laboratorul de informatică. Acestea sunt printre primele obiective propuse, cauza principală fiind reamenajarea și reabilitarea școlii la care lucrăm constant cu o echipă de specialiști.
Surpriza acestui an a fost evenimentul 𝐒𝐢𝐧𝐞𝐬𝐭𝐞𝐳𝐢𝐚, o acțiune menită să expună publicului ieșean unui mix cultural în care artiști de seamă au îmbinat muzica, proiecțiile video, dansul, teatrul și poezia în cinci evenimente deschise publicului ieșean. Peste 150 de oameni s-au putut bucura fizic de o experiență unică, alții 1000 fiind martori transmisiunilor online ale performance-urilor.
Și în acest an am avut lângă noi peste 100 de voluntari implicați și devotați cauzelor noastre, care au răspuns tuturor inițiativelor și cu care am lucrat cot la cot, ducând la bun sfârșit acțiuni de rezonanță în societate. Drept urmare, Gala Voluntarului Ieșean ne-a adus în luna decembrie două premii importante, prin care este recunoscut efortul tuturor celor implicați în proiectele Asociației Industrii Creative.