Classix Festival

Classix Festival este un festival internațional, independent, desfășurat la Iași, ce redefinește experiența de concert, prin intermediul interdisciplinarității și o adaptează la publicul contemporan. Încurajează dialogul, repoziționează muzica clasică din lumea elitelor și o aduce mai aproape de curioși, pasionați și exploratori, cu ajutorului noilor tehnologii și a artelor de tip new media. 

Cu debutul în februarie 2020 și în ciuda contextului pandemic, festivalul a crescut de la an la an, iar în cele 5 ediții desfășurate până acum, Classix a strâns peste 250 de artiști naționali și internaționali, în 37 de concerte în locații emblematice ale Iașului și un public peste 20.000 de spectatori în săli și 250.000 în mediul online.

Alături de sfera concertistică, festivalul s-a distins și prin numeroase proiecte și activități conexe, redat de seria de evenimente Classix in Focus, ce a cuprins 17 panel-uri din zona academică, culturală și antreprenorială, 3 prelegeri, 3 vernisaje, 5 expoziții, 2 flashmob-uri, 3 showcase-uri, o lansare de carte, 9 proiecții de film, 1 maraton de scurtmetraje, 4 tururi ghidate, un workshop muzical.

Totodată, festivalul a dezvoltat și fondul Classix in art – un program de masterclass-uri în muzică și burse de creație oferite în domeniul muzicii, artelor vizuale, artelor spectacolului și a intervențiilor culturale ce susțin tinerii artiști români și străini cu cariere promițătoare.

Classix in art a oferit 15 burse la nivel național în cuantumul a 15.000 euro și și 149 de sesiuni de masterclass.

Festivalul se bucură de interesul și susținerea partenerilor diplomatici și culturali externi, precum și de o amplă deschidere europeană.

5

Editii

37

Concerte

250

Artisti

20000

Public fizic

250

Spectatori online

15000

În Burse

149

Masterclass-uri

2024

Cea de-a cincea ediție a festivalului ieșean Classix Festival s-a încheiat pe 26 februarie 2024 cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente desfășurate la Iași între 18 și 25 februarie.

Această ediție a însumat 8 concerte la Iași și unul la București, 2 expoziții, 1 vernisaj, 3 panel-uri, o prezentare, 1 proiecție de scurtmetraje de animație și 2 tururi ghidate, peste 6000 de participanți în public și peste 50.000 de spectatori onlinecare au urmărit transmisiunile live ale evenimentelor. Peste 50 de artiști din 12 țări au concertat pe scenele festivalului, iar aproximativ 250 de voluntari și profesioniști din industriile creative au lucrat la cea de-a cincea ediție a festivalului. Masterclass-urile desfășurate sub egida Classix in Art au însemnat 28 de sesiuni susținute de artiști cu cariere consacrate la nivel internațional.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Masterclass-uri Classix in Art

În cadrul celei de-a patra ediții Classix Festival, alături de partenerul nostru principal, Kaufland România, 68 de se sesiune de masterclass-uri au fost susține în cadrul programului Classix in Art 2023.
 
La aceste sesiuni, 96 de tineri muzicieni din Iași, Chișinău, București, Constanța și Cluj Napoca (elevi, studenți și absolvenți de la licee și universități cu profil muzical din România și din Republica Moldova) au beneficiat de îndrumarea a 16 muzicieni profesioniști din Regatul Unit al Marii Britanii, Coreea de Sud, Danemarca, Olanda, Spania, Israel, Finlanda, Polonia, Elveția și Româna pentru 8 specializări distincte
 
Participarea la aceste sesiuni s-a făcut pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile și în baza evaluărilor realizate de o comisie de specialiști în domeniile de aplicare.
În cadrul celei de-a treia ediții Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al festivalului, Kaufland România, s-a lansat programul de Masterclass-uri Classix in Art.
53 de masterclass-uri au fost susținute de muzicieni cu cariere internaționale, care au facilitat perfecționarea a 56 de tineri muzicieni din România.
 
Participarea la aceste sesiuni s-a făcut pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile și în baza evaluărilor realizate de o comisie de specialiști în domeniile de aplicare.

Classix in Art

Câștigătorii burselor Classix in Art 2022

Demersul apelului de proiecte Classix In Art a venit ca o formă de suport și încurajare a practicii artistice, amintindu-ne faptul că arta și creativitatea pot exprima ceea ce uneori cuvintele nu reușesc.

Împreună cu partenerul nostru principal, Kaufland România, au fost acordate 5 burse x 1000 eur, câte una pentru fiecare domeniu vizat. În program s-au înscris tineri artiști, liber profesioniști, artiști independenți, studenți, persoane fără un venit stabil și rezidenți în România.


Tematica proiectelor din acest an a fost „pace”, iar la finalul celor trei luni de rezidență creativă, artiștii selectați au prezentat câte un proiect relevant pentru sfera lor de interes și a practicii lor artistice. Au fost vizate proiectele care au un impact în comunitate și care pot contribui la revitalizarea vieții culturale.

Muzică

Martyna Benedyka este o soprană și artistă vizuală poloneză care lucrează în mai multe medii diferite, inclusiv pictură, fotografie, instalații, video și artă sonoră, ce a absolvit cu o diplomă de primă clasă BA (Hons) în pictură artistică în 2014 de la Gray’s School of Art, Scoția, Marea Britanie și, în prezent, studiază vocea la Universitatea Națională de Arte George Enescu.

Arte Plastice

Adrian Cîrdei – Harcea Parcea este un street artist ieșean activ de 10 ani, arhitect, ilustrator și activist, ce a realizat lucrări variate, de la intervenții subtile în țesutul urban, la murale de mari dimensiuni sau instalații, prin care încearcă să conteste modalitatea în care omul de rând se raportează la ce îl înconjoară și să îl sensibilizeze cu privire la chestiuni neglijate sau probleme sociale.

Artă Dramatică

Teodora Savu este un dramaturg şi regizor de teatru la început de drum, ce a absolvit cursurile de licenţă şi de masterat din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, specializarea Arta Regizorului de Teatru iar, după absolvirea ciclului de masterat, a înclinat şi spre zona de dramaturgie.

New Media

Adrian Manolescu – Adistu este artist digital ce explorează animație, video-mapping, VFX, instalații multimedia, holograme, VR și artă digitală printată, cu prezențe în cadrul Berlin Festival of Lights, Anim’est, Boom Portugalia, Burning Man SUA, Crest Theater Los Angeles, OFFOff Cinema Ghent, Utopia Cinema Toulouse etc., regizor de videoclipuri și filme suprarealiste, profesor de artă digitală și directorul festivalului itinerant Tripoteca.

Coregrafie

Alina Tofan este actriță/performer, artistă multidisciplinară ce migrează constant între mai multe teritorii artistice, experimentând formate hibride, precum și co-fondatoare PLASTIC Art Performance Collective, unde de câțiva ani, a introdus ecoperformance-ul ca practică și viziune pe scena culturală românească. În prezent este la doctorat – UNArte unde încearcă să dezvolte propria metodologie privind eco-performance-ul.

Ediția 2021 Classix Festival a marcat lansarea primelor burse de creație oferite în domeniul muzicii, artelor vizuale și coregrafiei.

Cu sprijinul partenerului principal, Kaufland România, trei burse în valoare de 1000 EUR fiecare și-au propus să vină în sprijinul tinerilor artiști independenți afectați într-o formă sau alta de pandemie și de pauza implicită impusă de restricții.

În program s-au înscris  tineri artiști, afectați de pandemie; liber profesioniști, artiști independenți, studenți, persoane fără un venit stabil și rezidenți în România.

Tematica acestei sesiuni a fost „instinct”, iar la finalul celor trei luni de rezidență creativă, artiștii selectați au prezentat câte un proiect relevant pentru sfera lor de interes și a practicii lor artistice.

Câștigătorii burselor Classix in Art 2021

Coregrafie

Ancuța Macovei, bursier la categoria Coregrafie, a reușit să deschidă școala de dans și artă Attribute Company. Aici Ancuța oferă cursuri de dans clasic și dans modern – contemporan și jazz pentru grupe de vârstă care încep de la 4 ani. Școala reprezintă și un mediu de dezvoltare pentru posibili instructori coregrafi care au nevoie de un spațiu unde să își exerseze cunoștințele și măiestria.

Arte vizuale

Emanuel Chiriac, bursier la categoria Arte Vizuale, a consolidat, cu ajutorul bursei, o parte premergătoare propunerii de amplasare a unei sculpturi în spațiul public și a investit în materiale pentru realizarea a două lucrări noi – “Gândul salvator” și “Dor de întreg”. Ultima lucrare i-a adus lui Emanuel Marele Premiu pentru creație artistică, premiu în valoare de 2000 euro care devine o nouă treaptă în realizarea proiectului înscris.

Muzică

 

Cristina Beteringhe, bursier la categoria Muzică, a creat proiectul Intersecții, o serie de interviuri cu 9 muzicieni români, unde a surprins mărturii și fragmente muzicale ale artiștilor, care transpun emoții sau idei legate de experiența lor din perioada pandemică. Interviurile pot fi urmărite pe blogul dedicat proiectului.

Classix in Focus

Classix susține tinerii artiști români și străini cu cariere promițătoare, interdisciplinaritatea și sincretismul artelor și le integrează într-o experiență complexă. Facilitează contactul tinerilor artiști și studenți ai conservatoarelor cu profesioniști din domeniu în cadrul talk-urilor Classix-In-Focus.

Backstory

  • 2024

Cea de-a cincea ediție a festivalului ieșean Classix Festival s-a încheiat pe 26 februarie 2024 cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente desfășurate la Iași între 18 și 25 februarie.

Această ediție a însumat 8 concerte la Iași și unul la București, 2 expoziții, 1 vernisaj, 3 panel-uri, o prezentare, 1 proiecție de scurtmetraje de animație și 2 tururi ghidatepeste 6000 de participanți în public și peste 50.000 de spectatori online care au urmărit transmisiunile live ale evenimentelor. Peste 50 de artiști din 12 țări au concertat pe scenele festivalului, iar aproximativ 250 de voluntari și profesioniști din industriile creative au lucrat la cea de-a cincea ediție a festivalului. Masterclass-urile desfășurate sub egida Classix in Art au însemnat 28 de sesiuni susținute de artiști cu cariere consacrate la nivel internațional.

2024
2023
  • 2023

A patra ediție Classix Festival s-a desfășurat la Iași sub semnul "Metamorfozei", însumând peste 130 de artiști din 18 țări, 8 concerte în cele mai prestigioase clădiri ale spațiului ieșean, alături de 2 flashmob-uri, 5 panel-uri, 2 expoziții de artă, un maraton de scurtmetraje, un workshop, 68 de sesiuni de masterclass la care au participat 98 de tineri muzicieni și 7 burse de creație în cuantum de 7.000 Euro, prin programul Classix in Art.

La cea de-a patra ediție au fost fost prezenți peste 5.500 participanți, în timp ce transmisiunile live ale evenimentelor au fost urmărite de peste 70.000 de urmăritori.

  • 2022

Cea de-a treia ediție a Classix Festival a întrunit peste 60 de artiști din 13 țări, în cadrul a 8 concerte, alături de 7 proiecții de film, o expoziție de artă, o dezbatere, o prelegere și un tur ghidat.
Prin proiectul Classix in Art, 56 de tineri artiști au beneficiat de 53 de masterclass-uri, iar alții 5 au fost beneficiari ai burselor Classix in Art, valoare lor fiind de 5.000 Euro.

Festivalul s-a desfășurat în format hibrid, însumând o prezență de 5.000 de persoane, iar peste 72.000 de persoane au urmărit transmisiunile online.

2022
2021
  • 2021

A doua ediție Classix Festival a ilustrat o celebrare colectivă a trăirilor umane autentice și s-a desfășurat în format hibrid (online și fizic) și după o lungă pauză pandemică din viața culturală și concertistică a iubitorilor de muzică. 11 artiști din 6 țări au luat parte la 5 concerte ce au avut un public de 537 de spectatori cu participare fizică și peste 62.000 de vizualizări din transmisiunile video live. Evenimentele conexe au fost alcătuite din 2 panel-uri de antreprenoriat creativ și o lansare de carte.

  • 2020

Prima ediție desfășurată în luna februarie a anului 2020 a reunit cultural, diplomatic și economic 10 națiuni, găzduind peste 20 de artiști internaționali în 7 concerte, 3 dialoguri educaționale dedicate industriilor creative și 2 panel-uri de antreprenoriat. La concertele organizate au participat 3000 de persoane, preponderent tinere (sub 35 de ani).

2020

Festival Aftermovies

© 2024 Asociația Industrii Creative ®. Toate drepturile rezervate.