Classix Festival

Classix Festival este primul festival independent de muzică clasică din Iași. Debutul lui a avut loc în anul 2020 și e povestit și simțit ca o aventură clasică contemporană. Classix redefinește experiența de concert și o adaptează la publicul contemporan, încurajează dialogul și repoziționează muzica clasică din lumea elitelor și o aduce mai aproape de curioși, pasionați și exploratori.

Scopul festivalului este stimularea unei noi generații care să își lărgească interesele intelectuale, precum și revitalizarea culturală a orașului. Temele ilustrate includ tradiții naționale, istoria orașului, promovarea diversității culturale, cât și a patrimoniului autohton la nivel internațional.

Repertoriul concertelor e bine de cunoscut și bun de descoperit: programul festivalului își propune să familiarizeze publicul său cu opus-uri, compoziții și artiști care nu se bucură de lumina reflectoarelor în programul filarmonicilor din țară.

Desfășurarea festivalului se petrece în locații inedite, în afara sălilor tipice de concert. O premieră demnă de menționat reprezintă organizarea primului concert de pian într-o catedrală din Iași, acompaniată de proiecții vizuale în interiorul lăcașului. Classix a marcat debutul în România al ansamblurilor austriece Selini Quartet (2020) și Artio Trio (2021). Anul 2021 a marcat și prim audiția ieșeană a Cvartetului pentru sfârșitul timpului de Olivier Messiaen.

Festivalul se bucură de interesul și susținerea partenerilor diplomatici și culturali externi, precum și de o amplă deschidere europeană.

30

Artiști Internaționali

12

Concerte

3500

Spectatori

Classix in Art

Ediția 2021 a marcat lansarea primelor burse de creație oferite în domeniul muzicii, artelor vizuale și coregrafiei.

Cu sprijinul partenerului principal, Kaufland România, trei burse în valoare de 1000 EUR fiecare și-au propus să vină în sprijinul tinerilor artiști independenți afectați într-o formă sau alta de pandemie și de pauza implicită impusă de restricții.

Calendarul apelului de proiecte artistice martie - august 2021:

Lansare apel: 29 martie 2021
Deadline înscrieri: 30 aprilie 2021

Anunț bursieri: 7 mai 2021
Prezentare proiecte: 15 august 2021

Tematica acestei sesiuni este „instinct”. La finalul celor trei luni de rezidență creativă, artiștii selectați vor prezenta câte un proiect relevant pentru sfera lor de interes și a practicii lor artistice.

Se pot înscrie tineri artiști, afectați de pandemie; liber profesioniști, artiști independenți, studenți, persoane fără un venit stabil și rezidenți în România.

Cea de-a doua ediție a avut loc în luna martie 2021 în format hibrid (online și fizic) și după o lungă pauză pandemică din viața culturală și concertistică a iubitorilor de muzică, a ilustrat o celebrare colectivă a trăirilor umane autentice. 11 artiști din 6 țări au luat parte la 5 concerte ce au avut în public 537 de spectatori cu participare fizică, iar transmisiunile video live ale evenimentelor pe platformele de socializare ale organizatorilor au avut peste 62.000 de vizualizări. Evenimentele conexe au fost alcătuite din 2 panel-uri de antreprenoriat creativ și o lansare de carte.

Prima ediție desfășurată în luna februarie a anului 2020 a reunit cultural, diplomatic și economic 10 națiuni, găzduind peste 20 de artiști internaționali în 7 concerte, 3 dialoguri educaționale dedicate industriilor creative și 2 panel-uri de antreprenoriat. La concertele organizate au participat 3000 de persoane, preponderent tinere (sub 35 de ani).

Aftermovie

Classix in Focus

Classix susține tinerii artiști români și străini cu cariere promițătoare, interdisciplinaritatea și sincretismul artelor și le integrează într-o experiență complexă. Facilitează contactul tinerilor artiști și studenți ai conservatoarelor cu profesioniști din domeniu în cadrul talk-urilor Classix-In-Focus.

© 2021 Asociația Industrii Creative. Toate drepturile rezervate.