Classix Festival

Classix Festival este primul festival independent de muzică clasică din Iași. Debutul lui a avut loc în anul 2020 și e povestit și simțit ca o aventură clasică contemporană. Classix redefinește experiența de concert și o adaptează la publicul contemporan, încurajează dialogul și repoziționează muzica clasică din lumea elitelor și o aduce mai aproape de curioși, pasionați și exploratori.

Scopul festivalului este stimularea unei noi generații care să își lărgească interesele intelectuale, precum și revitalizarea culturală a orașului. Temele ilustrate includ tradiții naționale, istoria orașului, promovarea diversității culturale, cât și a patrimoniului autohton la nivel internațional.

Repertoriul concertelor e bine de cunoscut și bun de descoperit: programul festivalului își propune să familiarizeze publicul său cu opus-uri, compoziții și artiști care nu se bucură de lumina reflectoarelor în programul filarmonicilor din țară.

Desfășurarea festivalului se petrece în locații inedite, în afara sălilor tipice de concert. O premieră demnă de menționat reprezintă organizarea primului concert de pian într-o catedrală din Iași, acompaniată de proiecții vizuale în interiorul lăcașului. Classix a marcat debutul în România al ansamblurilor austriece Selini Quartet (2020) și Artio Trio (2021). Anul 2021 a adus și prim audiția ieșeană a Cvartetului pentru sfârșitul timpului de Olivier Messiaen.

Festivalul se bucură de interesul și susținerea partenerilor diplomatici și culturali externi, precum și de o amplă deschidere europeană.

3

Editii

20

Concerte

110

Artisti

8500

Participanti

134

Spectatori online

8000

In Scholarships

53

Masterclasses

Classix in Art

Classix in Art 2022Alături de partenerul principal al acestei ediții, Kaufland Romania, anunțăm lansarea burselor 𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝘅 𝗶𝗻 𝗔𝗿𝘁!
 
Cele cinci domenii vizate de prezentul apel sunt: muzică, new media, coregrafie, artă dramatică și arte plastice.
Vor fi acordate 5 burse x 1000 eur, câte una pentru fiecare domeniu vizat. Se pot înscrie tineri artiști, liber profesioniști, artiști independenți, studenți, persoane fără un venit stabil și rezidenți în România.

Calendarul apelului de proiecte artistice martie - august 2022:

Lansare apel: 1 martie 2022
Deadline înscrieri: 31 martie 2022

Anunț bursieri: 18 aprilie 2022
Prezentare proiecte: 15 august 2022

Tematica acestui apel este: „pace”. La finalul celor trei luni de rezidență creativă, artiștii selectați vor prezenta câte un proiect relevant pentru sfera lor de interes și a practicii lor artistice. Se vizează proiectele care au un impact în comunitate și care pot contribui la revitalizarea vieții culturale.

Se pot înscrie tineri Se pot înscrie tineri artiști, liber profesioniști, artiști independenți, studenți, persoane fără un venit stabil și rezidenți în România.

Ediția 2021 Classix Festival a marcat lansarea primelor burse de creație oferite în domeniul muzicii, artelor vizuale și coregrafiei.

Cu sprijinul partenerului principal, Kaufland România, trei burse în valoare de 1000 EUR fiecare și-au propus să vină în sprijinul tinerilor artiști independenți afectați într-o formă sau alta de pandemie și de pauza implicită impusă de restricții.

În program s-au înscris  tineri artiști, afectați de pandemie; liber profesioniști, artiști independenți, studenți, persoane fără un venit stabil și rezidenți în România.

Tematica acestei sesiuni a fost „instinct”, iar la finalul celor trei luni de rezidență creativă, artiștii selectați au prezentat câte un proiect relevant pentru sfera lor de interes și a practicii lor artistice.

Câștigătorii burselor Classix in Art 2021

Coregrafie

Ancuța Macovei, bursier la categoria Coregrafie, a reușit să deschidă școala de dans și artă Attribute Company. Aici Ancuța oferă cursuri de dans clasic și dans modern – contemporan și jazz pentru grupe de vârstă care încep de la 4 ani. Școala reprezintă și un mediu de dezvoltare pentru posibili instructori coregrafi care au nevoie de un spațiu unde să își exerseze cunoștințele și măiestria.

Arte vizuale

Emanuel Chiriac, bursier la categoria Arte Vizuale, a consolidat, cu ajutorul bursei, o parte premergătoare propunerii de amplasare a unei sculpturi în spațiul public și a investit în materiale pentru realizarea a două lucrări noi – “Gândul salvator” și “Dor de întreg”. Ultima lucrare i-a adus lui Emanuel Marele Premiu pentru creație artistică, premiu în valoare de 2000 euro care devine o nouă treaptă în realizarea proiectului înscris.

Muzică

 

Cristina Beteringhe, bursier la categoria Muzică, a creat proiectul Intersecții, o serie de interviuri cu 9 muzicieni români, unde a surprins mărturii și fragmente muzicale ale artiștilor, care transpun emoții sau idei legate de experiența lor din perioada pandemică. Interviurile pot fi urmărite pe blogul dedicat proiectului.

Masterclass-uri Classix in Art

În cadrul celei de-a treia ediții Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al festivalului, Kaufland România, s-a lansat programul de Masterclass-uri Classix in Art.
53 de masterclass-uri au fost susținute de muzicieni cu cariere internaționale, care au facilitat perfecționarea a 56 de tineri muzicieni din România.
 
Participarea la aceste sesiuni s-a făcut pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile și în baza evaluărilor realizate de o comisie de specialiști în domeniile de aplicare.

Backstory

  • 2022

Cea de-a treia ediție a Classix Festival a întrunit peste 60 de artiști din 13 țări, în cadrul  a 8 concerte, alături de 7 proiecții de film,  o expoziție de artă, o dezbatere, o prelegere și  un tur ghidat.
Prin proiectul Classix in Art, 56 de tineri artiști au beneficiat de 53 de masterclass-uri, iar alții 5 au fost beneficiari ai burselor Classix in Art, valoare lor fiind de 5.000 Euro.

Festivalul s-a desfășurat în format hibrid, însumând o prezență de 5.000 de persoane, iar peste 72.000 de persoane au urmărit transmisiunile online.

2022
2021
  • 2021

A doua ediție Classix Festival a ilustrat o celebrare colectivă a trăirilor umane autentice și s-a desfășurat în format hibrid (online și fizic) și după o lungă pauză pandemică din viața culturală și concertistică a iubitorilor de muzică. 11 artiști din 6 țări au luat parte la 5 concerte ce au avut un public de 537 de spectatori cu participare fizică și peste 62.000 de vizualizări din transmisiunile video live. Evenimentele conexe au fost alcătuite din 2 panel-uri de antreprenoriat creativ și o lansare de carte.

  • 2020

Prima ediție desfășurată în luna februarie a anului 2020 a reunit cultural, diplomatic și economic 10 națiuni, găzduind peste 20 de artiști internaționali în 7 concerte, 3 dialoguri educaționale dedicate industriilor creative și 2 panel-uri de antreprenoriat. La concertele organizate au participat 3000 de persoane, preponderent tinere (sub 35 de ani).

2020

Festival Aftermovies

Classix in Focus

Classix susține tinerii artiști români și străini cu cariere promițătoare, interdisciplinaritatea și sincretismul artelor și le integrează într-o experiență complexă. Facilitează contactul tinerilor artiști și studenți ai conservatoarelor cu profesioniști din domeniu în cadrul talk-urilor Classix-In-Focus.

© 2022 Asociația Industrii Creative. Toate drepturile rezervate.