De vorbă cu voluntarii noștri: Andrada Cornea și voluntariatul ca tradiție

Andrada Cornea a început să facă voluntariat în anul 2019, în cadrul festivalului Rocanotherworld și a continuat să ne fie alături la fiecare ediție. Cum e să rămâi voluntar dedicat, mai ales când BAC-ul bate la ușă, aflăm de îndată din interviul următor. 🙂

…indiferent de departament sau de eveniment, tot ce facem e pentru oameni, pentru vibe-uri bune și pentru stări de bine.

Când și de ce ai ales să faci voluntariat?

Am început să fac voluntariat în vara lui 2019, la sfârșit de clasa a 9-a, chiar la Rocanotherworld, din dorința de a mă implica activ într-un mediu total nou mie și din dorința de a vedea și a cunoaște cât mai multă lume. Ulterior, a devenit ca o rutină experiența de voluntar la Roca, marcând anii mei de liceu și începuturile oficiale de vară. 🤩

Care sunt, după părerea ta, caracteristicile unui bun voluntar?

Un bun voluntar, în primul rând, trebuie să își dorească să fie implicat. Cu cât vii mai mult din dorința de a fi voluntar, să vrei să te implici și să iasă treaba bună, indiferent că te afli pe alt post față de cel pe care erai inițial, cu atât lucrurile vor decurge mai frumos, iar festivalul va fi memorabil.

Care a fost prima activitate de voluntariat în care ai fost implicată?

Încă și acum îmi aduc aminte de prima interacțiune cu voluntariatul, respectiv cu Roca, unde eram spiridușii de la merch (n.a. merchandise). A fost ceva nou și extrem de interesant pentru mine, neavând înainte contact cu vânzările, cu inventarele, iar totodată cu atât de mulți oameni.

Cum reușești să gestionezi resursele de timp astfel încât să faci și voluntariat pe lângă celelalte activități personale și profesionale?

E greu, ce-i drept, să le faci pe toate, mai ales când se apropie și BAC-ul și eventual mai ai și un job pe lângă toate astea, dar important este să vrei să faci acele lucruri, că după trec toate de la sine. Câteva ore de somn în minus, câteva cafele în plus și reușești să le faci pe toate. :))

Care sunt satisfacțiile pe care ți le oferă activitatea de voluntariat? 

Simplul fapt că vezi fericirea oamenilor din timpul concertului sau din timpul activității, îți oferă o satisfacție imensă și o dorință să duci lucrurile până la capăt. In fact, noi voluntarii, indiferent de departament sau de eveniment, tot ce facem e pentru oameni, pentru vibe-uri bune și pentru stări de bine, iar dacă ei se simt în largul lor și apreciază munca noastră, atunci înseamnă că am făcut treabă bună, iar satisfacțiile sunt pe măsură.

Cum te-ai simțit ca voluntar la Rocanotherworld 2021? Este prima dată când faci voluntariat în cadrul acestui festival?

Faptul că am putut participa al treilea an la rând la magia din spatele Roca, a fost pentru mine o împlinire sufletească. Roca deja a devenit a doua mea casă și simplul fapt că am putut coordona un departament extrem de important și de complex, deja înseamnă multe. Ce-i drept, există și momente tensionate, în care poate simți că o să clachezi sau că lucrurile merg prost, dar cu atâția oameni faini în jur, de la voluntari și până la organizatori, mereu se găsește o rezolvare, iar munca îți este constant apreciată.

Ce responsabilități ai avut la cea de-a șasea ediție Rocanotherworld?

Am coordonat zona de Acces, un departament drag mie, ce-i drept, dar cu un grad de dificultate puțin mai ridicat, mai ales în situația pandemică în care ne aflăm. Totuși, mă bucur că am reușit să fac față provocărilor și că a ieșit treaba bună.

Ce părere ai despre echipa de voluntari alături de care ai lucrat la festival? 

Probabil cei mai sufletiști și implicați, atât fizic, cât și emoțional, voluntari cu care am colaborat vreodată. Deși poate nu era totul roz în unele cazuri, iar serile deveneau tot mai tensionate, o mare parte din voluntari săreau în ajutor, chiar și când nu mai erau pe ture, iar acest lucru este de apreciat. 🙏🏻

Cum ai simțit relația dintre voluntari și organizatorii festivalului?

Mai strânsă ca niciodată, ce-i drept, eram toți acolo pentru fiecare în parte și ajungeam la un moment dat să ne înțelegem din priviri, pentru că uneori cuvintele erau de prisos.

Ți-ar plăcea să participi ca voluntar și la următoarele ediții Rocanotherworld? Dacă da, ce te motivează să continui?

Bineînțeles, cum am menționat și mai sus, a fi voluntar la Roca deja s-a transformat într-o tradiție pentru mine, mă motivează să trec peste toate obstacolele din timpul anului, căci știu că imediat cum termin și imediat cum vine vara, urmează și Roca și o să fie totul bine.

Care ar fi sfaturile tale pentru viitorii voluntari Rocanotherworld?

Implicarea face diferența, iar, la sfârșit, când o să vezi oamenii fericiți cum pleacă de la festival, fredonând piesele ce tocmai au răsunat pe scenă, toată oboseala din perioada festivalului parcă dispare și ai mai vrea să se întâmple Roca și în zilele ce vor urma. Nu spun ca e ușor neapărat, dar merită!

Ce sugestii ai pentru organizatorii festivalului în ceea ce privește coordonarea voluntarilor?

Indiferent de locație, energia Roca tot se va simți, important e doar să se facă, pentru că mulți asociază familia Roca cu a doua lor familie, cu un timp petrecut pentru ei, chiar dacă nu mereu toți voluntarii gandesc asa. Decât sa ne axăm pe 2-3 lucruri negative, mai bine ne axăm pe celelalte 98 pozitive, pentru că mici probleme interne mereu vor apărea, zic eu, nici nu avem de unde să știm ce va apărea la anul, dar dacă am reușit să facem Roca chiar și în pandemie, putem face orice.

 

© 2024 Asociația Industrii Creative. Toate drepturile rezervate.