De vorbă cu voluntarii noștri: Andreea Sofian – voluntar cu energie pozitivă la Rocanotherworld

Anul acesta am avut parte de o experiență magică la Rocanotherworld #6 și, așa cum s-a întâmplat și la celelalte ediții ale festivalului, ne-am bucurat de implicarea constantă a voluntarilor. De peste o lună tot tragem linie și evaluăm concluziile de pe urma tuturor celor întâmplate la eveniment și suntem curioși să aflăm câte ceva și despre experiența voluntarilor care ne-au ajutat în organizarea și desfășurarea festivalului.

Andreea Sofian a devenit voluntar Rocanotherworld acum doi ani și este unul dintre cei mai implicați oameni ai echipei. Rocanotherworld nu este singurul proiect pentru care Andreea face voluntariat. Pe lângă jobul full-time și activități personale, Andreea încearcă să se implice constant în activități non-profit care îi aduc o satisfacție aparte prin energia pozitivă și prin oamenii noi pe care îi cunoaște.

„Rocanotherworld rămâne pentru mine un festival de suflet, din 2019 de când am fost prima dată voluntară.”

Când și de ce ai ales să faci voluntariat?

Am început relativ târziu voluntariatul, mai ales după ce am cochetat cu organizarea unui eveniment caritabil, în ultimul an de master (undeva prin 2017). Îmi aduc aminte că a fost extraordinar de greu, doar în câteva luni, eu și colegii mei să punem totul la punct – de la stabilirea tematicii și până la desfășurarea efectivă a concertului. Cu toate că, în același timp, eram ocupată și cu practica și cu dizertația, nu credeam că voi face față. Și totuși mi-am depășit așteptările, ajungând la ideea că „da, am reușit să o fac și pe asta”. 

Și de la o experiență de acest gen, am descoperit că vreau să mă implic și în organizarea sau desfășurarea altor evenimente (tot în domeniul artistic). Motivul principal pentru care am ales să fac voluntariat a fost acela că, deși depui efort să iasă totul bine, ceea ce contează cu adevărat se referă la cumulul de emoții pe care le simți în timpul și la finalul evenimentului. De asemenea, sunt importante și conexiunile pe care le faci cu ceilalți voluntari sau toți cei implicați în organizarea evenimentului. Simți cumva că depui un efort și te simți mândru/mândră că ai putut fi de ajutor. În plus, personal vorbind, eu simt că obțin o anumită energie pozitivă din activitatea de voluntariat.

Care sunt, după părerea ta, caracteristicile unui bun voluntar?

 

Un bun voluntar are următoarele particularități:

 • Este dispus să sară în ajutor oricând este nevoie;
 • Nu-i place să stea degeaba;
 • Mizează pe spiritul de echipă atunci când vine vorba de eficientizarea activității.
 • Este responsabil pentru tot ceea ce face;
 • Dacă se angajează în efectuarea unei activități, este ambițios și duce task-ul până la capăt;
 • Nu fuge de sarcini mai puțini plăcute (de exemplu, colectarea deșeurilor);
 • Își respectă colegii;
 • Și cred că lista ar putea continua, dar mă opresc aici 😊

Care a fost prima activitate de voluntariat în care ai fost implicată?

Așa cum spuneam și la prima întrebare, prima activitate de voluntariat a fost marcată de organizarea evenimentului din ultimul an de master. Cu toate că a fost o materie pentru facultate, evenimentul caritabil a fost cât se poate de real, cu artiști ai Operei și cu o sumă semnificativă strânsă pentru un grup de copii cu probleme neurologice. 

Următoarea activitate de voluntariat (certificată printr-o adeverință de voluntariat) a fost prima ediție a „Festivalului Girafelor” din 2018.

Cum reușești să gestionezi resursele de timp astfel încât să faci și voluntariat pe lângă celelalte activități personale și profesionale?

Cu răbdare și organizare. Jobul presupune un program fix, de obicei 9-17.30. În general, evenimentele la care am participat au fost după acest program. Cu toate acestea, au fost și situații în care mi-am mai luat câteva ore libere de la job 😊. Atâta timp cât îmi iau responsabilitatea de a participa ca voluntar, îmi duc până la capăt task-ul.

Când vine vorba de activitățile mele personale și profesionale, toate se desfășoară după un plan mental bine stabilit astfel încât nimic să nu interfereze.

Care sunt satisfacțiile pe care ți le oferă activitatea de voluntariat? 

Ups, cred că am vorbit prea mult despre ele la prima întrebare. Voi recapitula pe scurt și aici:

 • Cumulul de experiențe și emoții;
 • Conexiunile cu cei implicați în organizarea și desfășurarea evenimentelor;
 • Mândria că ai contribuit cu abilitățile tale la reușita unui eveniment;
 • Experiența și skill-urile obținute sunt de folos pentru joburile ulterioare;
 • Posibilitatea de a cunoaște foarte mulți oameni și de a socializa;
 • Prieteniile care rămân după finalizarea voluntariatelor și multe alte satisfacții;

Cum te-ai simțit ca voluntar la Rocanotherworld 2021? Este prima dată când faci voluntariat în cadrul acestui festival?

Fantastic, ca de obicei, dar cumva mai lejer decât în ceilalți ani. Asta mai ales din cauza (și zic din cauză voit pentru că mie nu îmi place să stau degeaba 😊) numărului mare de voluntari din acest an. Mi-a plăcut pentru că e acea energie pe care caut să o obțin din voluntariatele de acest gen. Rocanotherworld rămâne pentru mine un festival de suflet, din 2019 de când am fost prima dată voluntară. 

Ce responsabilități ai avut la cea de-a șasea ediție Rocanotherworld?

Am fost responsabilă pe partea de documentație, unde trebuie să recunosc că nu am simțit prea mult energia. Așa că, în cele din urmă, printr-un focus-pocus am reușit să intru în inima distracției la acces, unde am scanat bilete, am legat brățări sau am verificat adeverințele de vaccinare.

Ce părere ai despre echipa de voluntari alături de care ai lucrat la festival? 

În echipele în care am lucrat efectiv a fost foarte bine. Cu o serie mă cunoșteam din alte ediții, așa că treaba a mers foarte bine cu ei. Am făcut cunoștință și cu chipuri noi, cu o serie am putut să colaborez eficient, cu alții nu prea. Dar na, în orice echipă dai de unii oameni mai dedicați muncii și de alții mai puțin interesați de ea 😊.

Ți-ar plăcea să participi ca voluntar și la următoarele ediții Rocanotherworld? Dacă da, ce te motivează să continui?

Eu mi-aș mai dori să particip, motivele fiind aceleași ca cele de mai sus. Dar cred că ar trebui să mă „pensionez”, că na să mai las locul și la tineret 😊.

Care ar fi sfaturile tale pentru viitorii voluntari ai Rocanotherworld?

În primul rând, să nu ezite să înceapă voluntariatul în cadrul Rocanotherworld. Prima mea experiență la Roca a fost incredibilă și am reușit să învăț diverse lucruri care m-au ajutat și la job. Este o experiență care merită încercată, dar la care voluntarii ar trebui:

 • Să fie responsabili și sinceri;
 • Să nu stea degeaba și să sară în ajutorul colegilor care au nevoie;
 • Să fie organizați sau cel puțin să încerce ș.a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Asociația Industrii Creative ®. Toate drepturile rezervate.