Tiberiu Clipa sau Tibi (așa cum preferă să-i spunem) este unul dintre voluntarii noi ai Asociației Industrii Creative. Student în anul I la Facultatea de Drept din Iași, Tibi s-a dovedit a fi unul dintre acei voluntari implicați și dornici de experiențe noi. L-am rugat să ne povestească atât despre cum percepe el voluntariatul, dar și despre cum reușește să fie un voluntar activ.
„Îmi place să văd oamenii zâmbind prin ceea ce fac.”
Care a fost prima activitate de voluntariat în care ai fost implicat?
Prima activitate de voluntariat în care am fost implicat a fost la ediția din 2019 a unui festival din Iași. Am aflat întâmplător de șansa de a face voluntariat, astfel încât am avut emoții extrem de mari în timpul festivalului. În fiecare zi a festivalului simțeam că în sfârșit pot face ceva pentru comunitatea mea și simțeam că mă pot dezvolta frumos.
În prezent, ești student al Facultății de Drept din Iași. Cum reușești să-ți gestionezi timpul încât să faci și voluntariat?
Având în vedere că programul de la facultate este destul de lejer, îmi calculez timpii de învățat în așa fel încât să mă pot împărți atât pentru studiat, cât și pentru voluntariat. Am o agendă în care îmi notez toate datele examenelor și evenimentelor de la voluntariat tocmai ca să pot anunța dinainte la care dintre ele pot participa ca și voluntar. De obicei îmi aleg proiectele la care particip în perioadele dintre examene pentru a mă putea relaxa de la învățat. Este destul de ușor să te organizezi, trebuie doar să vrei.
Sursă foto: arhiva personală a lui Tibi
Ce te motivează să faci voluntariat în cadrul Asociației Industrii Creative?
Proiectele atractive ale asociației, dorința de a ajuta cât mai mulți oameni cât și de a cunoaște persoane diferite. Pe lângă toate acestea, îmi place să petrec timpul cu oameni de calitate de la care am ce învăța. În cadrul proiectului #Preƨent am descoperit o satisfacție uriașă de a ajuta copiii și de a le fi alături. Proiectele de acest gen mă fac să continui munca depusă până acum. Bucuria copiilor de după atelierele este atât de vizibilă încât te face să te întorci cât mai repede.
Care este satisfacția pe care o ai atunci când faci voluntariat?
Satisfacția că pot contribui atât la dezvoltarea mea personală, cât și la dezvoltarea societății în sine. Când spun satisfacție mă refer la acea bucurie care vine din lucrurile mici, lucruri pe care le văd în jurul meu și la care știu că am contribuit câtuși de puțin. Nu există moment în timpul voluntariatului în care să nu simt satisfacție. Pentru mine, acest sentiment stă la baza motivației de a face în continuare voluntariat. Fără satisfacție, nu m-aș putea bucura cu adevărat de experiențele unice prin care trec. Îmi place să văd oamenii zâmbind prin ceea ce fac.
Ce avantaje implică voluntariatul?
Voluntariatul are numeroase avantaje: poți deprinde abilități și cunoștințe noi, poți cunoaște persoane noi și să interacționezi cu diferite caractere, poți forma o disciplină cu privire la asumarea responsabilității, poți să inspiri celorlalți tineri un stil de viață benefic lor prin dezvoltarea atât a societății, cât și a orașului.
Dar dezavantaje?
Mi-e foarte greu să găsesc dezavantaje. Nu am întâlnit niciunul în experiența mea de voluntariat. În schimb, unele activități de voluntariat pot consuma ore întregi, astfel încât la un moment dat poți simți o oboseală cruntă. Acest lucru nu îl consider un dezavantaj în totalitate pentru că nu simt când trece timpul atunci când evenimentul la care particip implică mulți participanți iar eu fac activități atractive. Conștientizez abia după eveniment că sunt obosit.
Cum simți relația dintre voluntari și coordonatorii asociației?
Este o relație foarte apropiată și pozitivă. Apreciez implicarea coordonatorilor în problemele ce intervin în rândul voluntarilor și toată disponibilitatea lor. Din momentul în care am participat pentru prima oară la o ședință, coordonatorii ne-au asigurat că vor fi mereu disponibili pentru orice problemă și acest aspect m-a făcut să am încredere în ei. Pot zice chiar că această relație este una de prietenie deja și că se va menține așa pentru o perioadă lungă de timp.
Cum ai defini un voluntar implicat?
Un voluntar implicat nu este acel voluntar care participă neapărat la toate evenimentele distribuite de asociație. Un voluntar implicat înseamnă acea persoană care dă tot ce-i mai bun în timpul evenimentului pentru a ieși cât mai bine iar, în cazul în care nu se poate implica direct, măcar să ajute la promovarea evenimentului.
Ce dorești să obții prin voluntariat?
Experiențe de neuitat, prieteni noi, abilități noi și o cât mai bună perspectivă a societății în care trăiesc. Mai pe scurt, tot ce este benefic atât pentru mine, cât și pentru cei din jur. Scopul meu principal este să fac oamenii fericiți, să-i văd cum, cu ajutorul meu și al colegilor mei, ei reușesc să uite de toate problemele din viața lor. Atât timp cât îi văd pe ei fericiți, pot spune că mi-am atins obiectivul.