#PREƧENT

Proiectul educațional #PREƧENT facilitează accesul la educaţie alternativă și nonformală pentru copiii care provin din medii defavorizate, în vederea egalităţii de şanse privind integrarea în societate. Acesta vine în completarea misiunii Asociației Industrii Creative de a dezvolta proiecte culturale, educative și sociale având ca miză principală dezvoltarea comunității. 

Specialiști din diverse domenii susțin sesiuni de formare sub formă de module educaționale, cu material cognitiv de calitate, prezentat într-o formulă relaxată și creativă.
Proiectul are drept miză conștientizarea importanței accesului la material educațional profesionist ca metodă de reducere a diferențelor sociale, orientare în carieră și creșterea stimei de sine.

Început la finalul anului 2020, proiectul #PREƧENT a ajuns la:

12

Centre sociale

27

Ateliere distincte

38

Traineri

361

Sesiuni

731

Beneficiari

(Decembrie 2020 – Iunie 2023)

#PREƧENT 2022-2023

Din octombrie 2022, proiectul educațional #PREƧENT și-a extins activitatea în 5 județe (Iași, Botoșani, Bacău, Piatra Neamț,Vaslui), respectiv în 8 centre cu copii sub protecția DGASPC-urilor județene cu care colaborăm. Implementarea proiectului este pliată pe programa școlară a beneficiarilor înscriși în proiect; astfel, copiii vor participa la ateliere cât mai diverse până la finalul lunii mai 2023, inclusiv.

Până în ianuarie 2023, copiii au participat la ateliere susținute de către specialiști, precum:

Ne dorim ca din ce în ce mai mulți copii să aibă acces la educație nonformală și alternativă, întrucât, din modulele anterioare, am observat importanța și deschiderea pe care proiectul o aduce copiilor.

#PREƧENT 2022-2023 vine cu un plus față de modulele anterioare: atelierele din cadrul programului nu se vor mai încadra doar sub incidența unei singure teme, ci vor fi cât mai variate. Diversitatea devine un cuvânt cheie în descrierea proiectului, cu atât mai mult cu cât fiecare copil care interacționează cu atelierele proiectului este diferit.

Proiectul educațional #PREƧENT este implementat de Asociația Industrii Creative, susținut de Kaufland România, în parteneriat cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, Botoșani, Bacău, Piatra Neamț și Vaslui.

Cel de-al patrulea modul din cadrul proiectului #Preƨent a fost construit pe tema “Integrare și toleranță“ și s-a desfășurat în 5 centre din Iași, (CSS “Bucium”, CSS “Rosetti”, CSS “Bogdana”, Centrul de tip familial “Verșeni” și CSS “Mihail Sadoveanu“, Pașcani). 134 de copii au participat la atelierele organizate săptămânal, abordând diferite activități culturale și creative la care au fost incluși și 30 de copii ucraineni aflați în protecția statului român.

În cele 60 sesiuni ale modulului, copiii și-au exprimat creativitatea împreună cu specialiști, în diferite moduri, precum:

Unii dintre cei mai afectați pe timpul pandemiei au fost copiii. Pentru a facilita procesul lor de adaptare o viață post pandemică, atelierele din modulul al patrulea au avut direcții artistice și culturale. Prin intermediul acestora, copiii au explorat barierele culturale și au experimentat atât tradiții locale, cât și tradiții orientale, pentru o mai bună reintegrare. Componenta CSR a proiectului a continuat, așa că cel de-al patrulea modul a debutat cu cadouri de 1 iunie.

Proiectul educațional #PREƧENT este implementat de Asociația Industrii Creative, susținut de Kaufland România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.

Cel de-al treilea modul al proiectului #Present, “Creativitatea și exprimarea prin artă” s-a desfășurat în patru centre sociale din județul Iași (CSS “Bucium”, CSS “Rosetti”, CSS “Bogdana” și Centrul de tip familial “Verșeni”), în care 130 de beneficiari s-au putut bucura de ateliere de Redesign, Artă Dramatică, Coregrafie, New Media și Arte Plastice.
Totodată, peste 30 de copii veniți din Vinița, Ucraina, s-au bucurat de escaladă, tiroliană și jocuri oferite de prietenii noștri de la Climb Again Iași.

În cele 60 sesiuni ale modulului, copiii și-au exprimat creativitatea împreună cu specialiști, în diferite moduri, precum:

Atelierele cuprinse în acest modul s-au pliat pe nevoile și dorințele copiilor din centrele sociale în care au avut loc deja primele două module. De la scriere creativă, până la interpretare teatrală și coregrafie, copiii au avut oportunitatea de a-și explora și exprima atât latura creativă, cât și cea artistică. Activitatea caritabilă din acest proiect a continuat și în acest modul, astfel că, la începutul lunii decembrie, copiii au primit pachetele din partea membrilor asociației precum și  din partea Annei Katharina Scheidereiter – CSR Manager Kaufland România.

Proiectul educațional #PREƧENT este implementat de Asociația Industrii Creative, susținut de Kaufland România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.

În cadrul celui de-al doilea modul #Present s-au organizat ateliere și sesiuni interactive cu tema „Viață sănătoasă”. Proiectul a avut loc în perioada mai – iulie 2021 și s-a extins în alte două centre din Iași, astfel încât activitățile s-au desfășurat la Centrul de Servicii Sociale Bucium, Centrul de Servicii Sociale C.A.Rosetti și Centrul de Servicii Sociale Bogdana (sat Bogdănești, comuna Horlești). Peste 100 de copii au fost implicați săptămânal în activități atractive de interes actual, cu teme sau abordări diferite.

De această dată copiii au avut parte de 60 sesiuni de traininguri coordonate de specialiști în domeniile alese, precum:

Activitățile au fost completate și de o ieșire la Centrul de escaladă Climb Again, unde copiii s-au întrecut în activități de cățărare, ștafetă și tiroliană. Ultima întâlnire din cadrul celui de-al doilea modul a fost o îmbinare de jocuri distractive și interactive de sinteză, premii și sesiuni de feedback de la micii participanți.

Cel de-al doilea modul al proiectului #Present a fost susținut de Kaufland România în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.

Primul modul, centrat pe tema comunicării, s-a desfășurat în perioada ianuarie-aprilie 2021, în mediul online, din cauza situației pandemice, iar beneficiarii au fost 64 de copii din Centrul de Servicii Sociale Bucium, Iași. Acesta a oferit o perspectivă alternativă asupra formelor pe care comunicarea le poate lua, atât la nivel personal, cât și la nivel profesional, prin instrumente precum literatura contemporană sau mijloacele de comunicare în masă.

Compus din 24 sesiuni, modulul de comunicare a însemnat întâlniri de învățare alternativă cu nume de top (scriitori, jurnaliști, traducători, manageri culturali) pe teme de interes precum:

Vizitele la centru au început încă de la finalul lunii decembrie, când am oferit cadouri de Crăciun copiilor, iar în plus față de cursurile online, biblioteca a fost dotată cu 152 de cărţi de literatură română contemporană. De asemenea, pentru buna desfășurare a proiectului și a veni în sprijinul școlii online, aceștia au primit 35 de tablete, alături de rechizite școlare.

Proiectul educațional #Present este finanțat de Kaufland România, iar primul modul a fost implementat în parteneriat cu DGASPC Iași și Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

Speakeri

Testimoniale Participanți

                                                                                                       Proiect realizat cu sprijinul Kaufland România.

                                                                                                               

© 2024 Asociația Industrii Creative. Toate drepturile rezervate.