Proiectul educațional #PREƧENT, acum în 5 județe din România

Prin extinderea proiectului educațional #PREƧENT, sute de copii din 8 centre din județele Iași, Botoșani, Bacău, Piatra Neamț și Vaslui se bucură acum de atelierele interactive și educative organizate de Asociația Industrii Creative. 

 

Încă din anul 2020, #PREƧENT facilitează accesul la educaţie alternativă și nonformală pentru copiii care provin din medii defavorizate, în vederea egalităţii de şanse privind integrarea în societate. Proiectul educațional a avut o serie de module diferite, centrate pe tematici diverse: Comunicare, Viață Sănătoasă, Creativitate și Exprimare prin Artă și, nu în ultimul rând, Integrare și toleranță. Primele 4 module, desfășurate în 4 centre de servicii sociale ieșene, au însemnat un număr de 480+ beneficiari, 204 sesiuni, 34 traineri specializați și 24 de ateliere distincte.

 

Din octombrie 2022, proiectul educațional #PREƧENT și-a extins activitatea în 8 centre cu copii aflați sub protecția Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din 5 județe: C.S.S. „Rosetti”- Iași, Centrul de tip familial „Verșeni” – Iași, C.S.S. „Târgu Frumos”- Iași, Complexul de  Servicii Comunitare „Neculai Roșca Codreanu” – Bârlad, Complex de apartamente „Cireșarii” / Casa de tip familial „Lizuca” – Botoșani, Casele de tip familial Filipeni – Bacău, Complex de servicii „Ion Creangă” și Centrul Rezidențial pentru Copii cu Dizabilități – Piatra Neamț). 

 

Săptămânal, în acest nou ciclu de proiect 2022-2023, toți copiii implicați beneficiază de ateliere variate, diversitatea fiind un cuvânt cheie care ghidează programul #PREƧENT. Temele abordate la atelierele desfășurate au fost cele de prim ajutor, protecția mediului și sustenabilitate, frizerie și hair styling, new media, artă dramatică, henna, stil de viață sănătos. 

„Primul gând cu privire la copii este că le sunt tare recunoscătoare pentru că, după fiecare atelier, am plecat mai încărcată, cu fiecare zâmbet, sclipire în ochi sau cuvânt bun din partea lor. I-am găsit foarte generoși pentru o lume destul de zgârcită cu ei.” – Anca Gheorghică, trainerul atelierului de protecție a mediului.


Cel mai recent atelier a fost cel de Ritm și Percuție Africană, susținut de către Lucian Conțiu, prin care copiii au învățat să își experimenteze și să își exprime emoțiile prin muzică. La activitatea interactivă și entuziasmantă a fost prezentă și Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România, care a adăugat:

„Noi, la Kaufland România, credem că implicarea face diferența. De aceea continuăm să investim în asigurarea accesului la educație și oportunități egale pentru copiii din medii vulnerabile. A fost o bucurie să particip alături de ei la atelierele din noua ediție #PREƧENT.”   


Un alt aspect important al proiectului #PREƧENT este componenta caritabilă. Astfel, toți copiii au primit pachete cu rechizite care să le susțină activitatea școlară și cadouri de Crăciun.


„Ne dorim ca din ce în ce mai mulți copii să aibă acces la educație nonformală și alternativă, întrucât, din modulele anterioare, am observat importanța și deschiderea pe care proiectul le aduce copiilor. Ne străduim, de asemenea, să le oferim instrumentele necesare în educație și să le dăruim cadouri și bucurii” – Cosmin Mîndru, asistent PR, Asociația Industrii Creative.


Proiectul educațional #PREƧENT este implementat de către Asociația Industrii Creative, cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu Direcțiile Generale de Asistență și Protecție a Copilului din Iași, Bacău, Botoșani, Piatra Neamț și Vaslui.  Acesta vine în completarea misiunii Asociației Industrii Creative de a dezvolta proiecte culturale, educative și sociale având ca mize principale dezvoltarea comunității, reducerea diferențelor sociale, orientarea în carieră și creșterea stimei de sine.

***

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

***

Website: https://asociatiaindustriicreative.com/present/ 

Facebook: https://www.facebook.com/ProiectulEducationalPresent

Instagram: https://www.instagram.com/present.ro/© 2024 Asociația Industrii Creative ®. Toate drepturile rezervate.