Sinestezia este evenimentul care aduce în față arta sub diversele ei manifestări neconvenționale. La ediția pilot a proiectului, pe parcursul a cinci zile, am îmbogățit câmpul cultural contemporan și le-am oferit artiștilor o nouă platformă de exprimare, încurajându-le creația și valorificând-o în fața publicului.
Episodul pilot al proiectului a debutat la sfârșitul lunii noiembrie 2021, cu o serie de evenimente în care muzica, dansul și artele vizuale s-au întrepătruns în instalații multimedia și senzoriale, performance-uri neconvenționale și ateliere artistice, cu artiști cunoscuți atât local, cât și național.
Ediția pilot a proiectului Sinestezia a fost cofinanțată de Primăria Municipiului Iași.
Program

Timp de 5 zile, în perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași, publicul a experimentat fenomene ale imaginarului prin intermediul artei și tehnologiei, în spații clasice și neconvenționale ale orașului. Evenimentele s-au desfășurat în format hibrid, atât online, cât și fizic.
Artiști
La Sinestezia am experimentat câteva dintre creațiile inovatoare ale lui Andrei Cozlac, unul dintre cei mai cunoscuți artiști video din România.
Experimentalist, interesat de ultimele tehnologii multimedia, a creat numeroase proiecte independente de visuals, video-mapping, proiecții live.
Colaborează cu festivaluri mari de muzică din țară și din afară. Andrei a semnat video design-ul unor piese de teatru în regia unor regizori precum Silviu Purcărete, Radu Afrim, Alexandru Dabija, Charles Muller, Theodor Cristian Popescu, Eugen Jebeleanu, Ioana Păun, Octavian Jighirgiu, Florin Caracala etc. Este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și profesor colaborator la secția de media a Facultății de Arte în Limba Română din Târgu Mureș.
Momo Peter Sanno este un dansator și coregraf profesionist, în a cărui muncă se integrează mai multe stiluri și tehnici de dans. Are o experiență de peste 15 ani în producții internaționale și peste 2.000 de spectacole în portofoliu.
Îi place provocarea de a îmbina armonios diverse tipuri de mișcare și filosofie în coregrafie.
Regizor de mişcare scenică, profesor, Momo a făcut parte din mai multe companii de dans din SUA, Brazilia, Jamaica, Germania, Olanda, Haiti. Trăieşte şi lucrează în Berlin şi în Bucureşti.
Momo a coordonat workshop-urile Finding Freedom, unde am experimenta arta dansului contemporan, „predată” de un adevărat profesionist al mișcării.
Ana-Cristina Leonte este una dintre cele mai creative vocaliste și compozitoare din România, reprezentând nu doar scena de jazz contemporan, ci și underground-ul electronic. A adunat multă experiență și independență studiind jazz, împrumutând unelte prețioase din acest gen, cum ar fi efervescența improvizației, ondularea ritmico-melodică a cuvintelor și poeticitatea, abilitatea de a jongla cu texturi ritmice care, combinate cu alte influențe moderne din zilele noastre, cum ar fi hip-hop, dnb, trip-hop, ambiental, spoken word, world music, dau naștere unei amprente sonore profunde, personale, pe care o exprimă prin munca ei, o explorează și o rafinează continuu din poziția de compozitor, lider de formație și performer (vioară, voce, efecte etc).
A colaborat cu mulți artişti ai scenei de jazz româneşti și internaţionale, ai scenei muzicale underground sau cu artiști care activează în domenii precum dansul contemporan, teatru și film artistic, dintre care îi amintim pe Albert Tajti, Mircea Tiberian, Tavi Scurtu, John Betsch, Chris Dahlgren, Albrecht Maurer, Sorin Romanescu, Cosmin Manolescu, Denis Bolborea, Matei Grunberg, Nae Caramfil, Gabriel Durlan, Germain Kanda etc.
A organizat și a luat parte la numeroase concerte, proiecte și inițiative culturale și s-a bucurat de aprecierea publicului la o serie întreagă de evenimente importante din România, Austria, Germania, Portugalia, Spania sau Ungaria.
La Sinestezia am admirat-o în cadrul performance-ului Heart Cave de la Palatul Culturii, unde ne-a condus într-o călătorie muzical-spirituală.
Saxofonist, flautist, compozitor, lider de proiect, producător și fondator al casei de discuri Arc Records, Alex Arcuș este unul dintre cei mai apreciați muzicieni din noua generație.
La începuturile carierei sale, din 2008 până în 2014, întreprinde o importantă activitate concertistică, fiind membru al proiectului de ethnojazz Trigon, experiență prin care explorează cu succes arta intercalării tradiției folclorice și a jazz-ului contemporan.
În 2014 se stabilește la București, unde cântă atât ca lider de formație, cât și ca sideman în proiecte precum: FaceToFace, BJO (Bucharest Jazz Orchestra), HBO, 3 for Helen, Tzuc&Petzi, Javra, A-C Leonte, ARCUS TRIO, KRiSPER, Teodora Enache (Profetul), The Jam Community, Paolo Profeti European Collective.
Din dorința de a susține scena de jazz din Români și Republica Moldova, în 2015, muzicianul devine promotor și înființează casa de discuri Arc Records, prin care produce o serie de albume destinate publicului de specialitate și publicului larg.
În cariera sa cântă în peste 20 de țări la peste 30 de festivaluri și scene din toată lumea.
Alex Arcuș și-a dezvoltat de-a lungul timpului un stil improvizatoric personal, un limbaj ritmic complex, un vocabular timbral lărgit atât prin interpretare la mai multe instrumente, precum saxofon alto, saxofon sopran, saxofon tenor, flaut sau instrumente de suflat tradiționale, cât și prin componenta inovației sonore mijlocite de folosirea efectelor electronice în mod expresiv.
La Sinestezia ne-am bucurat de talentul său versatil în cadrul performance-ului Heart Cave de la Palatul Culturii.

Sinestezia Aftermovie
Parteneri



