Sinestezia

Sinestezia este evenimentul care aduce în față arta sub diversele ei manifestări neconvenționale. La ediția pilot a proiectului, pe parcursul a cinci zile, am îmbogățit câmpul cultural contemporan și le-am oferit artiștilor o nouă platformă de exprimare, încurajându-le creația și valorificând-o în fața publicului. 

Episodul pilot al proiectului a debutat la sfârșitul lunii noiembrie 2021, cu o serie de evenimente în care muzica, dansul și artele vizuale s-au întrepătruns în instalații multimedia și senzoriale, performance-uri neconvenționale și ateliere artistice, cu artiști cunoscuți atât local, cât și național. 

Ediția pilot a proiectului Sinestezia a fost cofinanțată de Primăria Municipiului Iași.

În această toamnă, am revenit cu cea de-a doua ediție Sinestezia, care a avut loc între 26-30 octombrie 2023.

Sinestezia 2023

Timp de 5 zile, în perioada 26-30 octombrie 2023, la Iași, publicul a putut experimenta din nou, fenomene ale imaginarului prin intermediul artei și tehnologiei, în spații clasice și neconvenționale ale orașului.

Sinestezia Aftermovie

Evenimente

Începând de joi, 26 𝘰𝘤𝘵𝘰𝘮𝘣𝘳𝘪𝘦, î𝗇𝗍𝗋𝖾 𝗈𝗋𝖾𝗅𝖾 𝟣𝟤:𝟢𝟢 ș𝗂 𝟣𝟩:𝟢𝟢, î𝗇 𝖯𝖺𝗌𝖺𝗃𝗎𝗅 𝖯𝗂𝖺ț𝖺 𝖴𝗇𝗂𝗋𝗂𝗂, veți putea experimenta timp de 5 zile o nouă creație semnată de artiștii video Cozlac Andrei și Marţin Radu.
 
Iașul se va bucura de o instalație video ambientală ce reinterpretează ritmul orașului în relație cu dinamica și pulsul oamenilor. Aceste elemente devin combustibilul și resursa pentru deplasarea către o direcție sau un viitor.
 
⚪ Narativa instalației este dată de ritmul vizual și sonor, care va transforma pasajul într-un motor subteran al urbei, împingându-l către o perspectivă utopică.
 
În cadrul Sinestezia 2023 experiența de concert va prinde noi dimensiuni senzoriale, iar povestea muzicală va fi savurată într-un cadru cu totul aparte.
 
Vineri, 27 octomrbie, de la ora 19:00, ne întâlnim la Soft & Grace Garden, la Silent Concert: Adam’s Nest!
 
🟡 Trupa a apărut în 2017 în Iași, ca un proiect acustic-experimental fără pretenții mari la început. În aprilie 2018, după lansarea EP-ului eponim, formația a prins contur, a adunat membri noi, și-a pus pantofii buni, și s-a pregătit să intre în scena mare, de unde nu a mai ieșit de atunci. În 2020, formația a lansat albumul „IREZISTIBIL”, iar în prezent lucrează la un nou material discografic.
 
🟣 Blocuri din cartierele mărginașe, câteva ploi memorabile, petreceri de apartament cu invitați neașteptați și câteva nopți pierdute pe an constituie baza universului găsit prin cuibul lui Răzvan Nicolae Rusu (voce & chitară), Vlad Alui Gheorghe (chitară & voce), Răzvan Moroșanu (bass) și Andrei Hâncu (tobe).

𝘋𝘶𝘮𝘪𝘯𝘪𝘤ă, 29 𝘰𝘤𝘵𝘰𝘮𝘣𝘳𝘪𝘦, 𝘥𝘦 𝘭𝘢 𝘰𝘳𝘢 19:00, ne întâlnim la 𝘉𝘢𝘪𝘢 𝘛𝘶𝘳𝘤𝘦𝘢𝘴𝘤ă, la 𝗤𝘂𝗮𝗻𝘁𝘂𝗺 𝗕𝗼𝗱𝗶𝗲𝘀.
🔴 La 𝐒𝐢𝐧𝐞𝐬𝐭𝐞𝐳𝐢𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑 ne vom bucura de un performance de dans contemporan și video mapping, în care corpul este privit ca un câmp cuantic al posibilităților restrânse într-o formă a mișcării.
⭕ Corpul dansatorului devine materia aflată într-o stare de flux continuu ce pune sub semnul întrebării manifestarea subiectului în momentul prezent. Cine reprezintă acest corp? Este dansatorul în sine sau poate fi o versiune a fiecăruia dintre noi?

Luni, 30 octombrie, încheiem călătoria artistică cu 𝗗𝗿𝘂𝗺 𝗧𝗼𝗴𝗲𝘁𝗵𝗲𝗿: 𝗖𝗲𝗿𝗰 𝗱𝗲 𝘁𝗼𝗯𝗲 𝗮𝗳𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻𝗲. Începând cu ora 18:00 vor avea loc atelierele de tobe africane, susținute de Lucian Contiu, la 𝘍𝘢𝘣 𝘓𝘢𝘣 𝘐𝘢ș𝘪, 𝘚𝘵𝘳. 𝘙â𝘯𝘥𝘶𝘯𝘪𝘤𝘢 2, 𝘤𝘰𝘳𝘱 𝘛𝘌𝘟 6, 𝘦𝘵𝘢𝘫 2.

🟢 O invitație adresată publicului de a intra în lumea muzicii, începători sau avansați, curioși sau doar admiratori, cu ajutorul lui Lucian, educator, muzician percuționist, fondator School of Drums and Hearts și organizator Ecstatic Dance Cluj-Napoca.

⚪ Ritmurile tribale africane posedă o magie distinctă, iar muzica lor ne îndeamnă să explorăm lumea sunetelor, ritmurilor și să ne conectăm cu propriul corp.

Workshop-urile vor fi împărțite în 2 grupe, astfel:
Grupa 1: 18:00 – 19:30
Grupa 2: 20:00 – 21:30

Accesul la eveniment este gratuit iar numărul de locuri este limitat. Rezervă-ți biletul în linkul din comentarii.

Artiști

Răzvan Rusu este profesorul pe care toți îl visează – cu inimă blândă de artist, și cu limpezimea unui pedagog care nu-și uită niciodată partiturile, fie că este pe scenă, sau în sala de clasă.

Așteptăm cu nerăbdare să cunoaștem ipostaza de artist a lui Răzvan sub o nouă experiență senzorială din cadrul 𝗦𝗶𝗻𝗲𝘀𝘁𝗲𝘇𝗶𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟯, la 𝗦𝗶𝗹𝗲𝗻𝘁 𝗖𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁 Adam’s Nest!
 

𝐕𝐥𝐚𝐝 𝐀𝐥𝐮𝐢 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 s-a rătăcit o vreme printre scriitori, apoi s-a rătăcit printre muzicieni, și tot ce a adunat de la fiecare a pus și-a distilat în tot ceea ce face în mod obișnuit.
 
Cu el și colegii săi ne vom întâlni la 𝐒𝐢𝐥𝐞𝐧𝐭 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭: Adam’s Nest, vineri, 27 𝘰𝘤𝘵𝘰𝘮𝘣𝘳𝘪𝘦, 𝘥𝘦 𝘭𝘢 𝘰𝘳𝘢 19:00, la Soft & Grace Garden.

Andrei Hâncu este toboșar în mai multe proiecte muzicale, acoperind un spectru muzical foarte larg, și toate astea din dragostea pentru muzică și pentru perfecționarea continuă.
 
Suntem extrem de curioși de cum vor suna tobele la Sinestezia 2023, la 𝗦𝗶𝗹𝗲𝗻𝘁 𝗖𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁 Adam’s Nest!

𝐑ă𝐳𝐯𝐚𝐧 𝐌𝐨𝐫𝐨ș𝐚𝐧𝐮 a cântat în formațiile Glasgow și Fine, it’s Pink, iar din vara acestui an și-a găsit un loc în cuibul pe care băieții de la Adam’s Nest l-au pregătit de ceva vreme.
 
Abia așteptăm să ne bucurăm de bass-ul lui Răzvan la la 𝗦𝗶𝗹𝗲𝗻𝘁 𝗖𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁: 𝐀𝐝𝐚𝐦’𝐬 𝐍𝐞𝐬𝐭, pe 27 octombrie, începând cu ora 19:00, la Soft & Grace Garden(str. Sărărie, nr. 168).

Începând de joi, 26 Octombrie, vom experimenta creațiile inovatoare ale lui 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗶 𝗖𝗼𝘇𝗹𝗮𝗰, unul dintre cei mai apreciați artiști video din România.
 
Experimentalist, interesat de ultimele tehnologii multimedia, a creat numeroase proiecte independente de visuals, video-mapping, proiecții live, fiind prezent la numeroase festivaluri din țară.
 
Andrei a semnat video design-ul unor piese de teatru în regia unor regizori precum Silviu Purcărete, Radu Afrim, Alexandru Dabija, Charles Muller, Theodor Cristian Popescu, Eugen Jebeleanu, Ioana Păun, Octavian Jighirgiu, Florin Caracala etc. Este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și profesor colaborator la secția de media a Facultății de Arte în Limba Română din Târgu Mureș.

Pasajul Piața Unirii va vibra în culori urbane între 26 și 30 octombrie, grație lui 𝐑𝐚𝐝𝐮 𝐌𝐚𝐫ţ𝐢𝐧, prin instalația video ambientală 𝐀 𝐇𝐲𝐩𝐞𝐫 𝐃𝐫𝐢𝐯𝐞 𝐟𝐨𝐫 𝐓𝐡𝐢𝐬 𝐂𝐢𝐭𝐲.
 
Radu este un artist vizual din Iaşi interesat de mediul video, tehnologie generativă şi arta performativă în zona de New Media.
 
O parte din practica sa artistică este focusată pe studiul psihicului uman în relație cu tehnologia, urmărind să dezvolte noi expresii vizuale care operează cu percepția artistică.

𝘋𝘶𝘮𝘪𝘯𝘪𝘤ă, 29 𝘰𝘤𝘵𝘰𝘮𝘣𝘳𝘪𝘦, o vom admira pe 𝐀𝐥𝐢𝐜𝐞 𝐕𝐞𝐥𝐢𝐜𝐡𝐞 în performance-ul 𝗤𝘂𝗮𝗻𝘁𝘂𝗺 𝗕𝗼𝗱𝗶𝗲𝘀, 𝘥𝘦 𝘭𝘢 𝘰𝘳𝘢 19:00, la 𝘉𝘢𝘪𝘢 𝘛𝘶𝘳𝘤𝘦𝘢𝘴𝘤ă.

Alice este o coregrafă talentată, cu un portofoliu impresionant ce include numeroase spectacole de dans, precum și spectacole de teatru, realizând coregrafia pentru producții notabile precum “Masaj” regizat de Radu Afrim la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, “Lysistrata, dragostea mea” regizat de Zalán Zakariás, sau “Teorema maimuțelor infinite” regizat de Antonella Cornici.

Una dintre cele mai mari realizări profesionale ale ei a fost realizarea coregrafiei pentru cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER, ceea ce subliniază competența și talentul său remarcabile în lumea coregrafiei și a artelor spectacolului.

Radu Alexandru ne spune despre el că îi place să experimenteze, să caute, să se axeze întotdeauna pe proces și pe ceea ce poate învăța din fiecare experiență. De aceea, spectacolele pe care le-a realizat aparțin unor abordări coregrafice cât mai diferite. Printre acestea menționăm: „RED LINE”, „Micul Prinț”, „Spațiu-Suflet-Secundă”, „KARNAL” și, nu în ultimul rând, 𝗤𝘂𝗮𝗻𝘁𝘂𝗺 𝗕𝗼𝗱𝗶𝗲𝘀, unul dintre performance-urile pe care le vom vedea la 𝗦𝗶𝗻𝗲𝘀𝘁𝗲𝘇𝗶𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟯, pe 29 𝘰𝘤𝘵𝘰𝘮𝘣𝘳𝘪𝘦, la 𝘉𝘢𝘪𝘢 𝘛𝘶𝘳𝘤𝘦𝘴𝘤𝘢̆ , începând cu ora 19:00!

Totodată, Radu a colaborat și cu regizori în vederea realizării coregrafiei pentru spectacole de teatru, precum: „Trei piese triste” – Radu Afrim, „Teorema maimuțelor infinite” și „IVAN” – Antonella Cornici. În prezent este coregraf independent și doctorand în cadrul „Școlii Doctorale de Teatru” din aceeași Universitate.

Suntem încântați să îl avem alături de noi pe Lucian Contiu la 𝗗𝗿𝘂𝗺 𝗧𝗼𝗴𝗲𝘁𝗵𝗲𝗿: 𝗖𝗲𝗿𝗰 𝗱𝗲 𝘁𝗼𝗯𝗲 𝗮𝗳𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻𝗲, eveniment ce se va întâmpla luni, 30 𝘰𝘤𝘵𝘰𝘮𝘣𝘳𝘪𝘦, la 𝘍𝘢𝘣 𝘓𝘢𝘣 1 (str. Rândunica 2, corp TEX 6, etaj 2, Iași).

Ne place să ne gândim la el ca fiind energic, plin de viață și, mai presus de toate, pasionat de cursurile pe care acesta le facilitează. Lucian absolvit la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a fost un element al Cercului Întreg, a fondat School of Drums and Hearts și în prezent este organizator la Ecstatic Dance. 

Organizat de

Cofinanțat de

Cu sprijinul

Parteneri

Sinestezia 2021

 

 

 

Timp de 5 zile, în perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași, publicul a experimentat fenomene ale imaginarului prin intermediul artei și tehnologiei, în spații clasice și neconvenționale ale orașului. Evenimentele s-au desfășurat în format hibrid, atât online, cât și fizic.

Intrarea la evenimente a fost gratuită, iar accesul s-a alocat în baza certificatului verde, conform reglementărilor în vigoare și în limita locurilor disponibile.

Artiști

La Sinestezia am experimentat câteva dintre creațiile inovatoare ale lui Andrei Cozlac, unul dintre cei mai cunoscuți artiști video din România.

Experimentalist, interesat de ultimele tehnologii multimedia, a creat numeroase proiecte independente de visuals, video-mapping, proiecții live.

Colaborează cu festivaluri mari de muzică din țară și din afară. Andrei a semnat video design-ul unor piese de teatru în regia unor regizori precum Silviu Purcărete, Radu Afrim, Alexandru Dabija, Charles Muller, Theodor Cristian Popescu, Eugen Jebeleanu, Ioana Păun, Octavian Jighirgiu, Florin Caracala etc. Este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și profesor colaborator la secția de media a Facultății de Arte în Limba Română din Târgu Mureș.

Silviu Apostol aka Luda este un artist vizual cunoscut pe scena ieșeană și cea națională. Practica sa artistică se situează la limita dintre arta graffiti-ului și cea a instalațiilor new media. A creat numeroase proiecte, fiind recunoscut pentru instalațiile de visuals și video mapping, video design, având colaborări cu festivaluri și evenimente de muzică electronică sau teatru.
 
Mai mult de atât, Luda a pus bazele în Iași unei mișcări de artă urbană prin care a animat scena evenimentelor și a deschis-o către cultura artistică underground.
 
Luda este unul dintre artiștii care a adus contribuția în crearea instalației  𝐅𝐥𝐮𝐢𝐝 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐲, la care au avut acces timp de cinci zile trecătorii din Pasajul Piața Unirii.

Momo Peter Sanno este un dansator și coregraf profesionist, în a cărui muncă se integrează mai multe stiluri și tehnici de dans. Are o experiență de peste 15 ani în producții internaționale și peste 2.000 de spectacole în portofoliu.

Îi place provocarea de a îmbina armonios diverse tipuri de mișcare și filosofie în coregrafie.

Regizor de mişcare scenică, profesor, Momo a făcut parte din mai multe companii de dans din SUA, Brazilia, Jamaica, Germania, Olanda, Haiti. Trăieşte şi lucrează în Berlin şi în Bucureşti.

Momo a coordonat workshop-urile Finding Freedom, unde am experimenta arta dansului contemporan, „predată” de un adevărat profesionist al mișcării. 

Ana-Cristina Leonte este una dintre cele mai creative vocaliste și compozitoare din România, reprezentând nu doar scena de jazz contemporan, ci și underground-ul electronic. A adunat multă experiență și independență studiind jazz, împrumutând unelte prețioase din acest gen, cum ar fi efervescența improvizației, ondularea ritmico-melodică a cuvintelor și poeticitatea, abilitatea de a jongla cu texturi ritmice care, combinate cu alte influențe moderne din zilele noastre, cum ar fi hip-hop, dnb, trip-hop, ambiental, spoken word, world music, dau naștere unei amprente sonore profunde, personale, pe care o exprimă prin munca ei, o explorează și o rafinează continuu din poziția de compozitor, lider de formație și performer (vioară, voce, efecte etc).

A colaborat cu mulți artişti ai scenei de jazz româneşti și internaţionale, ai scenei muzicale underground sau cu artiști care activează în domenii precum dansul contemporan, teatru și film artistic, dintre care îi amintim pe Albert Tajti, Mircea Tiberian, Tavi Scurtu, John Betsch, Chris Dahlgren, Albrecht Maurer, Sorin Romanescu, Cosmin Manolescu, Denis Bolborea, Matei Grunberg, Nae Caramfil, Gabriel Durlan, Germain Kanda etc.

A organizat și a luat parte la numeroase concerte, proiecte și inițiative culturale și s-a bucurat de aprecierea publicului la o serie întreagă de evenimente importante din România, Austria, Germania, Portugalia, Spania sau Ungaria.

La Sinestezia am admirat-o în cadrul performance-ului Heart Cave de la Palatul Culturii, unde ne-a condus într-o călătorie muzical-spirituală.

Saxofonist, flautist, compozitor, lider de proiect, producător și fondator al casei de discuri Arc Records, Alex Arcuș este unul dintre cei mai apreciați muzicieni din noua generație. 

La începuturile carierei sale, din 2008 până în 2014, întreprinde o importantă activitate concertistică, fiind membru al proiectului de ethnojazz Trigon, experiență prin care explorează cu succes arta intercalării tradiției folclorice și a jazz-ului contemporan. 

În 2014 se stabilește la București, unde cântă atât ca lider de formație, cât și ca sideman în proiecte precum: FaceToFace, BJO (Bucharest Jazz Orchestra), HBO, 3 for Helen, Tzuc&Petzi, Javra, A-C Leonte, ARCUS TRIO, KRiSPER, Teodora Enache (Profetul), The Jam Community, Paolo Profeti European Collective. 

Din dorința de a susține scena de jazz din Români și Republica Moldova, în 2015, muzicianul devine promotor și înființează casa de discuri Arc Records, prin care produce o serie de albume destinate publicului de specialitate și publicului larg.

În cariera sa cântă în peste 20 de țări la peste 30 de festivaluri și scene din toată lumea.

Alex Arcuș și-a dezvoltat de-a lungul timpului un stil improvizatoric personal, un limbaj ritmic complex, un vocabular timbral lărgit atât prin interpretare la mai multe instrumente, precum saxofon alto, saxofon sopran, saxofon tenor, flaut sau instrumente de suflat tradiționale, cât și prin componenta inovației sonore mijlocite de folosirea efectelor electronice în mod expresiv.

La Sinestezia ne-am bucurat de talentul său versatil în cadrul performance-ului Heart Cave de la Palatul Culturii.

Spacenoodles este un artist român care produce muzică electronică în timp real, prin sintetizatoare modulare (sau, mai precis, „creator de zgomote ciudate”, cum se descrie), cunoscut și sub numele de Marius Ursache.
 
Marius este și un antreprenor în serie, un fost medic, care a lucrat în ultimii 20 de ani în diverse domenii, de la sănătate, design, marketing, fintech, AI, la management de evenimente și consultanță pentru inovare. A fondat patru companii, un ONG și un festival de muzică, toate pe linia intereselor sale variate. A predat la MIT și la și Singularity University. Are un număr impresionat de premii internaționale în palmares.
 
🟠Născut și crescut în România, a călătorit mult și a trăit prin diverse părți ale globului, de la Maroc, Amazon, Etiopia până în Vanuatu, a explorat culturi cu o curiozitate incredibilă de învățat lucruri noi.
Un personaj cel puțin interesant și cu o energie creatoare debordantă, la Sinestezia ne-a învățat să scoatem muzică din sintetizatoare modulare

Iustinian Turcu este unul dintre cei mai talentați actori ai generației tinere din România. Actor al Teatrului Național „Radu Stanca”, a câștigat Premiul UNITER categoria Debut, pentru rolul Georg din spectacolul „Märtyrer/ Martiri”, regia Radu Nica în anul 2017.
 
Are în portofoliu zeci de roluri, cele mai recente fiind Tuzenbah, Solionîi Vasili Vasilievici, Fedotik Alexei Petrovic în spectacolul „Trei surori”, de Anton Pavlovici Cehov, regia Andrei și Andreea Grosu (2021), Essa în „De cealaltă parte a lumii” în regia Alexandrei Badea (2021), Paul în „Maternal” în regia lui Radu Nica (2020). A mai colaborat și cu regizori cunoscuți precum Silviu Purcărete, Radu Afrim sau Eugen Jebeleanu.
 
A terminat studiile de licență și master la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere şi Arte, Departamentul de Artă Teatrală. În prezent, își continuă studiile de doctorat la Sibiu și este asistent universitar.
 
În 2021 a lansat primul său volum de poezii numit 𝐍𝐨𝐢 𝐧𝐞-𝐚𝐦 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐭 î𝐧 𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞, o exprimare artistică a vulnerabilității sentimentelor și trăirilor în timp de pandemie. Volumul său a dat naștere performance-ului omonim, prezentat în premieră în cadrul Sinestezia, la Casa Muzeelor, Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

Un actor cunoscut și apreciat al noului val, Ali Deac este absolvent al Facultății de Litere și Arte din Sibiu, secția Actorie, clasa profesorului George Ivașcu, 2008. În 2009, la un an după absolvire, a fost laureat al Galei Hop, unde a primit Premiul Publicului pentru spectacolul „Clișee?!?”, în regia Barbarei Crișan.
 
Actor al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu din 2008, a lucrat cu regizori celebri precum Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Gigi Căciuleanu, Lia Bugnar, Victor Ioan Frunză, Geanina Cărbunariu, Șerban Puiu sau Radu Afrim. A participat la festivaluri internaționale de teatru la Frankfurt și Edinburgh cu spectacolul „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete și la Festival d’Avignon cu spectacolul „Solitaritate”, în regia Gianinei Cărbunariu.
Cele mai recente roluri ale sale sunt Radu din spectacolul „Maternal”, de Alexandra Badea, în regia lui Radu Nica, Jerry în spectacolul ,„Tom și Jerry 2.0”, în regia Florin Piersic Jr., sau Dr. Frank în piesa „Live”, de Thomas Perle, regia Bobi Pricop.
 
Ne-am bucurat de talentul său versatil în cadrul performance-ului 𝐍𝐨𝐢 𝐧𝐞-𝐚𝐦 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐭 î𝐧 𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞, la Casa Muzeelor, Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

Eduard Draude (n. 31 ian. 1987) este freelancer în artele spectacolului. Pasionat de impactul muzicii asupra creierului uman și rolul său în viața cotidiană, compune muzică și creează univers sonor pentru performance-uri, instalații și spectacole de teatru, se ocupă de sound design, producție audio live (chitară, sintetizator, improvizație muzicală, live sampling & looping, live audio FX, dj mixing) și de studio.
 
Cele mai recente creații sunt legate de teatru și performance-uri de dans contemporan. A semnat compoziție, univers sonor și live act în seria de performance-uri „What we are today will change tomorrow”, coordonat de coregrafa Andreea Novac/Teatru FIX și Teatrul din Stejar Iași/2020-2021, compoziție și univers sonor „Ultimul dans al libelulei”, de Cornel Mihai Ungureanu, regia Florin Caracala/Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova/2021; compoziție și univers sonor „Libertate la Bremen” de Rainer Werner Fassbinder, regia Florin Caracala/Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași/2021; compoziție și univers sonor „Mustața lui Hitler” de Mihai Ignat, regia Vlad Volf/Teatrul din Stejar Iași/2019.
 
La Sinestezia ne-a încântat simțurile în cadrul performance-ului 𝐍𝐨𝐢 𝐧𝐞-𝐚𝐦 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐭 î𝐧 𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞, la Casa Muzeelor, Muzeul Național al Literaturii Române Iași.
Sebastian Vîrtosu este membru fondator al cvartetului de coarde „Gaudeamus” din anul 1987. A studiat violoncelul cu C. Constantin, M. Manaf, Gh. Rus și D. Prelipcean apoi muzică de cameră cu D. Prelipcean (cvartetul „VOCES”), W. Levin (cvartetul „La salle”), H. Maguire (cvartetul „Allegri”), N. Brainin, M. Lovett, S. Niessel (cvartetul „Amadeus”), Th. Kakuska, V. Erben (cvartetul „Alban Berg”), St. Metz (cvartetul „Orlando”), M. Skampa (cvartetul „Smetana”), V. Berlinsky (cvartetul „Borodin”).
 
De-a lungul timpului, a primit numeroase premii pentru activitatea sa muzicală, dintre care amintim Marele Premiu „Rovere d`Oro” la Concursul Internațional de Muzică de Cameră San Bartolomeo al Mare, Italia (2000, cu cvartetul „Gaudeamus”), Premiul al II-lea (primul premiu nefiind acordat) la Concursul Internațional de Muzică de Cameră „V. Bellini”, Caltanisseta, Sicilia, Italia (1995, cu cvartetul „Gaudeamus”), Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Cvartete de Coarde „Mozart”, Salzburg, Austria (1995, cu cvartetul „Gaudeamus”).
Este conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași și a susținut masterclass-uri în calitate de profesor invitat la Royal Conservatoire (Birmingham, Marea Britanie) și la Academia de Muzică, Dans și Arte vizuale (Plovdiv, Bulgaria).
 
La Sinestezia l-am întâlnit armonizând cu violoncelul performance-ul 𝐍𝐨𝐢 𝐧𝐞-𝐚𝐦 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐭 î𝐧 𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞, la Casa Muzeelor, Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

Daniel Mancaș a semnat light design-ul multor evenimente de muzică electronică, colaborând cu artiști internaționali, stabilind standarde la nivelul cluburilor locale, dar și al festivalurilor din categoria AAA, cum ar fi Rocanotherworld, Classix, festivaluri de film și participări în cadrul festivalurilor SXSW (USA) și RCW (RO).
 
Light designer, pasionat de artele vizuale, a desenat prin lumină numeroase evenimente și festivaluri mari de muzică, atât în țară, cât și peste hotare.
 
La Sinestezia i-am admirat talentul în cadrul performance-ului 𝐍𝐨𝐢 𝐧𝐞-𝐚𝐦 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐭 î𝐧 𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞.

Sinestezia Aftermovie

Parteneri

© 2025 Asociația Industrii Creative ®. Toate drepturile rezervate.