“The Hills of Change” – O simfonie transculturală este un proiect de coproducție româno-norvegiană realizată de ASOCIAȚIA INDUSTRII CREATIVE în parteneriat cu DAC MUSIC PERFORMANCE (Norvegia).
Inspirat de relieful orașelor Iași – România și Oslo – Norvegia, proiectul redefinește conceptul de colaborare artistică internațională, printr-o abordare interdisciplinară între pictură și muzică.

Inițiativa bilaterală 𝐓𝐡𝐞 𝐇𝐢𝐥𝐥𝐬 𝐨𝐟 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐠𝐞 a ajuns la final, marcând o colaborare artistică remarcabilă între Norvegia și România. Pe parcursul a patru luni, proiectul a reunit 43 de artiști din ambele țări și a adus împreună muzica și arta vizuală într-o simfonie de cameră inovatoare, inspirată de peisajele din Iași și Oslo.
Sub bagheta dirijorului Kristoffer Wøien (NO) și avându-l ca maestru de concert pe Daniel Lazar (NO), ansamblul format din 26 de instrumentiști români a oferit o interpretare captivantă, acompaniată de proiecții vizuale inspirate din lucrările pictorilor Felix Aftene (RO) și Valeria Duca (NO).
Cei șapte compozitori – Tirill Mohn, Martin Romberg, Kristin Bolstad (NO), Sabina Ulubeanu, Paul Pintilie, Alexei Țurcan și Alexandru Murariu (RO) – au transpus în muzică peisajele emblematice ale celor două orașe, creând o lucrare în șapte părți.
Proiectul a consolidat relațiile culturale dintre Norvegia și România, atrăgând peste 700 de spectatori și reunind invitați din mediul diplomatic, cultural și academic.
Simfonia de cameră nou creată în cadrul proiectului reprezintă o colaborare creativă între trei compozitori norvegieni și patru compozitori români, fiecare contribuind cu o parte componistică pentru a crea o lucrare în șapte părți.
Proiectul își propune să celebreze frumusețea naturală și patrimoniul cultural al ambelor orașe prin muzică și arte vizuale promovând colaborarea artistică internațională și schimbul cultural. Ambele orașe sunt înconjurate de coline care reprezintă sursă de inspirație atât pentru locuitorii orașelor, cât și pentru creatorii lor. Cu toate acestea, romantismul poetic conturat de „colinele” Iașului reprezintă un etalon diferit față de naturalismul sălbatic al Oslo- fiord-ului.
Compozitorii norvegieni se vor inspira din relieful Iașiului și din trei tablouri, din colecția existentă pe această temă a renumitului pictor român Felix Aftene, în timp ce compozitorii români se vor inspira din relieful orașului Oslo și din cele 4 tablouri ce vor fi comandate unui artist din Norvegia. Fiecare compozitor va crea o mișcare inspirată de aceste picturi, sintetizând nuanțele picturilor în propriul limbaj muzical.
Compoziția „The Hills of Change” va fi prezentată gratuit publicului larg, în cadrul a doua spectacole ce vor fi organizate, unul în Oslo- Norvegia și unul în Iași- România.
Compozitori
Pictori
Dirijor
Concert maestru
Instrumentiști
Compozitori
Alexandru Ștefan Murariu
Alexandru Ștefan Murariu este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, în cadrul clasei de compoziție a maestrului Adrian Pop. Având un parcurs profesional remarcabil, face parte din rândul tinerei generații de compozitori români datorită numeroaselor distincții pe care le-a dobândit de-a lungul anilor. A obținut în anii 2014 și 2018 prestigiosul premiu pentru compoziție al Concursului Internațional „George Enescu”, la ambele secțiuni. În 2015 și 2019 a fost numit unul dintre câștigătorii bursei „George Enescu” a ICR. În anul 2017 a fost distins cu Premiul Filialei Cluj a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), urmând ca în anul 2018 să primească premiul UCMR pentru creație vocală. În anul 2020 a înființat ansamblul de muzică contemporană „Couleurs” cu care a susținut numeroase concerte în care promovează muzica românească și internațională contemporană iar în anul 2024 a fost distins cu premiul „George Enescu” al Academiei Române. Lucrările sale au fost interpretate atât pe scene naționale, cât și pe cele internaționale de către ansambluri din România, Germania, Scoția, Franța sau Elveția. În prezent este lector în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.
Alexei Țurcan
Alexei Țurcan este un compozitor, muzician și producător român de origine basarabeană, cunoscut pentru contribuțiile sale remarcabile la industria muzicală din România. A început să cânte la acordeon la 6 ani, iar în 1999 s-a mutat în România pentru studii. Timp de 15 ani, a fost membru al trupei Travka, experiență care i-a modelat cariera artistică.
S-a implicat de asemenea în proiecte diverse, incluzând compoziții pentru teatru, muzică de film și aranjamente orchestrale. Unul dintre cele mai importante proiecte ale lui Alexei este coloana sonoră a documentarului România Sălbatică. Este co-autor al unei piese din filmul Borat Subsequent Moviefilm, nominalizat la Oscar, și este producător muzical și colaborator al cântăreței Mădălina Pavăl.
Stilul său componistic îmbină în mod creativ elemente preluate din muzica tradițională românească, cu elemente moderne.
Sabina Ulubeanu
Sabina Ulubeanu este una dintre personalitățile artistice complexe ale generației sale, cu o activitate extinsă pe parcursul a 25 de ani, de la compoziție, fotografie, muzicologie sau performance experimental până la direcția artistică a unui festival de muzică și arte contemporane.
Creația sa muzicală cuprinde lucrări camerale, simfonice, corale sau multimedia, interpretate în Europa, Statele Unite ale Americii și Asia sub egida unor festivaluri importante, premiate la concursuri naționale și internaționale de compoziție și difuzate pe posturi publice de Radiodifuziune și TV.
Din 2006, Sabina Ulubeanu a adăugat experienței muzicale si pe cea a fotografiei, fiind interesată de problemele timpului, spațiului și memoriei, elemente ce unesc cele două arte în creația sa. Din 2011 este co-fondator și co-director artistic al InnerSound New Arts Festival din București. În septembrie 2013, Sabina Ulubeanu a devenit critic muzical partener al website- ului festivalului internațional „George Enescu”.
În 2021 a derulat un amplu proiect de cercetare antropologică și creație pornind de la regiunea istorică a Banatului, în colaborare cu mezzosoprana Claudia van Hasselt și compozitorul Amen Feizabadi. finalizat cu performance-ul transmedia de tip Musik Theater The Unified Voices of Banat.
În August 2022 a coordonat rezidența de dans și muzică contemporană BioAREALab împreună cu coregrafii Cosmin Manolescu și Cristina Lilienfeld, în calitate de compozitoare și performance artist. În februarie 2023 a fost desemnată câștigătoarea concursului de comenzi al UCMR, pentru lucrarea Black Shirt and Blue Soap, vioară solo și orchestră de cameră, iar în luna mai a aceluiași an, a fost câștigătoarea apelului de rezidențe artistice în Bergen, Norvegia, inițiat și organizat în cadrul programului Eufonic Motions, Timișoara Capitală Culturală 2023, finalizat cu lucrarea Frozen Echoes pentru cor mixt a cappella. În iunie 2024 a câștigat apelul de înscrieri la bursele de creație Energie!, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, iar în iulie 2024 a derulat în colaborare cu compania Frau von Da din Berlin proiectul interdisciplinar de cercetare etnomuzicologică, ecologică și antropologică „Dear Silvanus”, în Maramureș și Bucovina.
Din februarie 2024 este lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru
Paul-Iulian Pintilie
Născut în Rădăuți, la data de 21 iunie 1990, Paul Pintilie a ales calea muzicii încă din primii ani de viață, manifestând un interes deosebit pentru pian. Acest hobby, devenit ulterior pasiune, i-a îndrumat calea spre studiile vocaționale.
Astfel, Paul a hotărât să urmeze cursurile Colegiului Național de Arte „O. Băncilă” din Iași, secția Pian Principal, continuând apoi studiile universitare la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, secția Compoziție, clasa prof. univ. dr. Ciprian Ion.
Studiul pianului, devenit între timp meserie, s-a desăvârșit prin inițierea sa ca profesor corepetitor la colegiul absolvit, iar studiile superioare au condus către cercetarea doctorală, finalizându-se cu titulatura de Doctor în Muzică în decembrie 2019, sub îndrumarea prof. univ. dr. Gheorghe Duțică.
Pe parcursul formării sale, Paul Pintilie a avut onoarea de a studia și a absorbi informații de la profesori iluștri ai artei compoziției muzicale, precum Wolfram Wagner, Péter Szegő, Cristian Misievici și Viorel Munteanu.
Compozițiile sale acoperă o arie diversă, de la lucrări solo pentru pian, flaut, clarinet și până la lucrări camerale (cvintete de alămuri, cvartete de coarde) și simfonice (Missa Harmonis – pentru cor, orchestră și combo de jazz, Aproape de Soare – Concert pentru orchestră, Mustața lui Dali și alte culori – pentru orchestră de cameră), precum și muzică scrisă pentru piese de teatru, lucrări Pop, Jazz, etc.
Recent, compozitorul a semnat un contract de colaborare pentru realizarea coloanei sonore a 4 filme cu casa de producție americană Sailor’s Eye Productions, primul film fiind deja aflat în stadiul de post producție.
Fiind un împătimit al muzicii de Jazz și Pop, studiul acestor ramuri stilistice decurg în paralel cu formarea de natură academică, fapt concretizat prin participarea repetată la concursurile și festivalurile de profil (Festivalurile de jazz de la Târgu Mureș, Sibiu, Locomotiva Jazz Budapesta, etc. ). Întâlnirile cu artiști contemporani ce au revoluționat muzica pop au contribuit, de asemena, la formarea sa continuă, Paul împărțind scena cu: Jennifer Batten și Sam Sims (instrumentiști în band-ul lui Michael Jackson), membrii formațiilor Smokie și Scorpions.
În prezent, Paul Pintilie este lector universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, predând armonie clasico-romantică, compoziție muzicală și aranjamente corale.
Paul consideră că orice informație teoretică de natură academică este o condiție sine qua non a actului artistic interpretativ sau creator, fără a marginaliza, desigur, forța simțirii și a intuiției muzicale ce conferă unicitate fiecărui muzician în parte.
Kristin Bolstad
Kristin Bolstad (1981), compozitoare și interpretă norvegiană, a realizat numeroase proiecte care implică explorarea muzicii și a efectelor sonore pentru filme mute, precum și lucrări comandate pentru diferite ansambluri. Muzica sa este adesea conceptuală, căutând frumusețea și simplitatea, precum și elementele performative, umorul și ludicul. Kristin are o mare fascinație pentru sunet și acustică și îi place să exploreze muzica și sunetul în locuri și spații unice.
Martin Romberg
Martin Romberg (născut în Oslo, Norvegia, în 1978) este unul dintre cei mai activi compozitori din Scandinavia. Muzica sa, inspirată din imagini și opere literare din cultura păgână și celtic-creștină, precum și din literatura fantastică a unor autori precum J.R.R. Tolkien, H.P. Lovecraft și Robert E. Howard, a fost descrisă ca fiind post-wagneriană și neo-romantică, inspirându-se din legende și folclor.
Lucrările lui Romberg au fost publicate de Éditions Billaudot din Paris și au fost interpretate de numeroase orchestre din întreaga lume.
În 2008 și 2016, Romberg a primit bursa statului norvegian pentru compozitori. În aprilie 2007 a câștigat concursul de compoziție de la De Unges Konsert din Bergen, iar în noiembrie, același an premiul fundației lui Paul Woitschach din Berlin. Concertul său pentru vioară a câștigat premiul ca lucrare a anului din partea NOPA în 2016.
Cele mai importante producții ale sale sunt interpretarea dublului concert pentru vioară la Expoziția Mondială de la Shanghai din 2010, oratoriul orchestral „Homériade” care a încheiat cea de-a 69-a ediție a Festival d’Avignon, concertul său pentru saxofon interpretat de Orchestra Mariinsky în 2019 și comanda lucrării orchestrale „Fëanor” de către l’Orchestre Philharmonique de Nice pentru cea de-a 75-a aniversare a acesteia. A lansat trei CD-uri solo, respectiv la LAWO Classics și KLARTHE Paris, și două albume de muzică de producție simfonică pentru Audio Network, din care a condus London Session Orchestra la Abbey Roads Studios din Londra în 2016 și 2018.
Martin Romberg a studiat compoziția clasică contemporană la Universitatea de Muzică din Viena cu Michael Jarrell, muzica de film cu Klaus Peter Sattler și orchestrația cu Ertuğrul Sevsay. A fost compozitor în rezidență la festivalul Classix din Iași, România, Temnitzer Orgeltage din Germania și în cadrul programului RoCultura în România, toate în 2023.
Romberg este cvadrilingv și își petrece timpul în afara muzicii scriind lucrări literare și eseuri filosofice.
Tirill Mohn
Tirill Mohn (născută în 1975), abordează muzica prin intermediul naturii încă de la primele sale lucrări, construindu-și un limbaj componistic unic, definit de această conexiune. Muzica sa invită interpreții și ascultătorii la o experiență de apropiere cu natura și cu spațiul supranatural. Lucrările sale includ creații de studio, compoziții solo și pentru ansambluri mici.
Are o experiență ca instrumentistă în mai multe ansambluri, a studiat la Nordic Institute for Stage and Studio (Oslo/Norvegia) și deține un atelier de producție muzicală din 2003. Este fondatoarea casei de discuri FairyMusic, iar în 2021, a înființat Trio Poetica pentru interpretarea versurilor transpuse în muzică. Tirill Mohn locuiește în Asker, aproape de capitala Norvegiei.
Pictori
Valeria Duca
Valeria Duca și-a început cariera de la o vârstă fragedă. Prima sa expoziție a avut loc când avea doar 12 ani, în orașul natal, Chișinău, atrăgând aprecieri pentru lucrările sale abstracte și simțul culorii. Recunoașterea a venit devreme, odată cu participarea sa la Bienala de la Veneția în 2011, marcând debutul Republicii Moldova pe scena internațională a artei. La vârsta de 17 ani, Valeria s-a mutat în Marea Britanie, unde a studiat Istoria Artei la Universitatea din St Andrews. În prezent, locuiește și lucrează ca pictoriță în Oslo, Norvegia.
Lucrările Valeriei au evoluat de-a lungul unei cariere de șaisprezece ani, trecând de la pictura abstractă expresivă la realism figurativ. Nefiind studentă a unei academii sau parte a unui atelier, realismul ei este presărat cu simbolism, încercând să creeze metafore vizuale. O narațiune care descrie, dacă nu o coborâre în nebunie, atunci cel puțin o estompare a limitelor normalității, flirtând uneori cu suprarealismul.
Felix Aftene
Artistul vizual Felix Aftene trăiește și lucrează în Iași, dar cu o activitate artistică susținută pe scena națională și internațională a artei contemporane. Practica sa artistică este extinsă pe varii medii – pictură, sculptură, pictură murală, noile media. În 1996 a absolvit ca șef de promoție Academia de Arte „George Enescu“ din Iași, secția Pictură murală, la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean. În 2016 a obținut doctoratul în domeniul Arte vizuale la Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ din Iași cu o lucrare dedicată artelor vizuale contemporane. În 1997 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Intre 2013 și 2023 este președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași. Între anii 1998 și 2022 profesează ca scenograf la TVR Iași. În perioada 1997-1998 a primit Bursa Uniunii Artiștilor Plastici România. În 1998 a câștigat concursul pentru realizarea picturii murale din sediul Direcției Generale a Finanțelor Publice Iași, cu lucrarea intitulată Babilon, 74 mp. În 2008 a realizat o lucrare importantă pentru comunitate, Capsula timpului, un monument realizat din bronz, amplasat în fața Primăriei Municipiului Iași, la aniversarea a 600 de ani de la atestarea documentară a orașului. În 2016 i s-a acordat Premiul Național pentru Pictură al UAP din România. În 2019 a amplasat în spațiul public cu un proiect intitulat Masa amintirilor. Situată în preajma vechii bucătării de vară de lângă bojdeuca lui Ion Creangă, lucrarea marchează trecerea a 100 de ani de la înființarea primului muzeu literar din România. În 2020 Primăria orașului Vaslui expune permanent în centrul orașului lucrarea Cronos, realizată în bronz. În 2021 realizează în cadrul Muzeului Literaturii Romane din Iași instalația permanentă Rezervația îngerilor dedicată poetului Emil Brumaru. În 2023 curatoriază și realizează Galeria Artei Ieșene un proiect expozițional permanent în cadrul M.N.L.R. Iași care descrie întreaga evouție a școlii ieșene de arte vizuale. A primit peste 40 de premii și distincții pentru activitatea artistică pe plan național și internațional. Este curator, coordonator și expozant în numeroase proiecte artistice de grup (mai mult de 200). În domeniul picturii este unul dintre cei mai activi artiști contemporani din România, cu peste 40 de expoziții personale în spații muzeale sau galerii de artă internaționale. Lucrările sale se găsesc în muzee și colecții private din țară și din străinătate (Austria, SUA, Marea Britanie, Grecia, Germania, Elveția, Franța, Italia, Spania, Canada, Danemarca, Ungaria, Israel, Moldova etc.).
Expoziţii personale (selectiv)
- Mustata lui Dali și alte culori Muzeul Național de Artă Contemporană București România, 2023
- Des anges, Galeria Paul Amarica, Paris, Franta, 2023
- Retrospectiva, Muzeul de Arta Iasi, 2022
- Noi si ele, o privire asupra lumii animalelor, Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Romania, 2022
- Mustata lui Dali și alte culori Galeria ICR Paris, Franta, 2022
- Mustata lui Dali și alte culori Galeria ICR Berlin, Germania, 2021
- Noi si ele, o privire asupra lumii animalelor, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul
- Colectiilor, Bucuresti, Romania, 2021
- Mustata lui Dali și alte culori Galeria Artep, Iași, România, 2020
- Infernala comedie, Galeria Art+Design, Iași, România, 2020
- Memoria Spatiului 2, Galeria Artep, Iași, România, 2019
- Reminescences, Galeria Stolp, Castelul Bled, Slovenia, 2018
- Reminescences, Galeria Paul Amarica, Paris, Franta, 2018
- Epicdermic, Galeria AnnArt, Bucuresti, 2017
- Memoria Spatiului, Galeria “Benjamin Fondane” Institutul Francez din Iasi, 2017
- The spirit of blue, Galeria “ 54 Art Gallery” Mayfair, Londra, Anglia, 2016
- Masques et visages, Galeria Paul Amarica, Paris, Franţa, 2016
- Arhitectures of memory, Palatul Baroc Mistelbach, Austria, 2016
- World of blue, Galeria Tiny Griffon, Nurenberg, Germania, 2015
- Iconic Memory, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia, 2015
- Iconic Memory, Muzeul National de Arta al Moldovei, Chisinau, 2015
- Blue world, Galeria Paul Amarica, Paris, Franta, 2014
- Taxidermy, Muzeul de Arta Iasi, 2014
- Taxidermy, Oxholm Gallery, Copenhaga, Danemarca, 2013
- Taxidermy, Galeria Art Yourself, Bucureşti, România, 2013
- Falling in Time, Muzeul de Artă din Vaslui, Romania, 2013
- Atemporal, Galeria Paul Amarica, Paris, Franta, 2012
- Cadere in timp, (Grup 3), Berliner Liste, Berlin, Germania, 2011
- Nato Come Home, Muzeul de Arta Brukenthal, Sibiu, Romania, 2011
- Iasi city of creativity, Galeria de arta a Parlamentului European, Bruxelles, Belgia, 2011
- Etres imaginaire, Espace Culture, Universite Lille, Villeneuve D’Ascq, Franta, 2010
- Anthropomorphisms, Galeria Calina, Timişoara, Romania, 2008
- What is Man, Lord, Gallery, Iaşi, Romania, 2008
- Măşti, Galeria Paul Amarica, Paris, Franta, 2007
- Erotica, , (Grup 3),Galeria Anixis, grafică, Baden, Elveţia, 2007
- Atelier, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, 2006
- Caractere, , (Grup 3),Galeria Anixis, Baden, Elveţia, 2005
- Identităţi, (Grup 3), expoziţie itinerată la Centrul Cultural Român din
- Veneția, Viena, Budapesta.
www.felixaftene.ro
Evenimente
21 februarie 2025 - Conferința de închidere a proiectului
Realizarea conferinței de presă de închidere a proiectului, cu prezentarea activitățile și rezultatele obținute ale proiectului, accentuandu-se valoarea adăugată a acestora și contribuția finanțatorilor. Promotorul proiectului, Asociația Industrii Creative (România), alături de partenerul proiectului, DAC Music Performance (Norvegia) organizează, începând cu orele 10:30, la Palatul Braunstein din Iași (Str. Cuza Vodă nr. 2) conferința de lansare a proiectului „The Hills of Change”.
Evenimentul poate fi vizionat live prin intermediul paginii de social media dedicate proiectului, la care se alătură partenerul norvegian.
Data evenimentului: vineri, 21 februarie 2025, interval orar 10:30 – 12:00
Locul evenimentului: Palatul Braunstein, Iași (Str. Cuza Vodă nr. 2)
Link extern: Website: https://asociatiaindustriicreative.com/the-hills-of-change/
Facebook: https://www.facebook.com/TheHillsOfChange





20 februarie 2025 - Premiera Simfoniei The Hills Of Change în România
Premiera românească 𝐓𝐡𝐞 𝐇𝐢𝐥𝐥𝐬 𝐨𝐟 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐠𝐞 va avea loc pe 𝟐𝟎 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟓, 𝐥𝐚 𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐝𝐞 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫ă 𝐚 𝐒𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧ț𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐒𝐚𝐥𝐚 𝐆𝐚𝐮𝐝𝐞𝐚𝐦𝐮𝐬, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗:𝟎𝟎
Open doors: 18:30
După premiera norvegiană de la Oslo, 𝐓𝐡𝐞 𝐇𝐢𝐥𝐥𝐬 𝐨𝐟 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐠𝐞 va ajunge la Iași și va oferi publicului o experiență unică, prin simbioza dintre muzică și artă vizuală. Această simfonie de cameră în 7 părți a fost creată de compozitori români și norvegieni, fiind inspirată de peisajele celor două orașe și de lucrările pictorilor 𝐅𝐞𝐥𝐢𝐱 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐧𝐞 (𝐑𝐎) și 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐚 𝐃𝐮𝐜𝐚 (𝐍𝐎).
𝐃𝐢𝐫𝐢𝐣𝐨𝐫: 𝘒𝘳𝘪𝘴𝘵𝘰𝘧𝘧𝘦𝘳 𝘞ø𝘪𝘦𝘯 (𝘕𝘖)
𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭 𝐌𝐚𝐞𝐬𝐭𝐫𝐮: 𝘋𝘢𝘯𝘪𝘦𝘭 𝘓𝘢𝘻𝘢𝘳 (𝘕𝘖)
𝐀𝐧𝐬𝐚𝐦𝐛𝐥𝐮 𝐬𝐢𝐦𝐟𝐨𝐧𝐢𝐜: 26 𝘥𝘦 𝘪𝘯𝘴𝘵𝘳𝘶𝘮𝘦𝘯𝘵𝘪ș𝘵𝘪 𝘳𝘰𝘮â𝘯𝘪
𝐂𝐨𝐦𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢:
𝐓𝐢𝐫𝐢𝐥𝐥 𝐌𝐨𝐡𝐧 (𝐍𝐎) – 𝘊𝘦𝘵ăț𝘶𝘪𝘢: 𝘛𝘩𝘦 𝘔𝘰𝘰𝘯𝘭𝘪𝘵 𝘏𝘪𝘭𝘭 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘔𝘺𝘴𝘵𝘪𝘤𝘴 (2025)
𝐌𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐛𝐞𝐫𝐠 (𝐍𝐎) – 𝘋𝘳𝘦𝘢𝘮𝘸𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳 𝘥𝘢𝘯𝘤𝘦 𝘪𝘯 𝘊𝘰𝘱𝘰𝘶 (2025)
𝐊𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐧 𝐁𝐨𝐥𝐬𝐭𝐚𝐝 (𝐍𝐎) – 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 𝘢𝘪𝘳 / 𝘳𝘦𝘥 𝘣𝘪𝘳𝘥 𝘢𝘵 𝘊𝘰𝘭𝘪𝘯𝘢 𝘙𝘦𝘱𝘦𝘥𝘦𝘢 (2025)
𝐒𝐚𝐛𝐢𝐧𝐚 𝐔𝐥𝐮𝐛𝐞𝐚𝐧𝐮 (𝐑𝐎) – 𝘌𝘬𝘦𝘣𝘦𝘳𝘨å𝘴𝘦𝘯 – 𝘡𝘦𝘳𝘰 𝘎𝘳𝘢𝘷𝘪𝘵𝘺 (2025)
𝐏𝐚𝐮𝐥 𝐏𝐢𝐧𝐭𝐢𝐥𝐢𝐞 (𝐑𝐎) – 𝘝𝘦𝘵𝘵𝘢𝘬𝘰𝘭𝘭𝘦𝘯 (2025)
𝐀𝐥𝐞𝐱𝐞𝐢 Ț𝐮𝐫𝐜𝐚𝐧 (𝐑𝐎) – 𝘎𝘳𝘦𝘧𝘴𝘦𝘯𝘬𝘰𝘭𝘭𝘦𝘯 (2025)
𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐮 𝐌𝐮𝐫𝐚𝐫𝐢𝐮 (𝐑𝐎) – 𝘏𝘰𝘭𝘮𝘦𝘯𝘬𝘰𝘭𝘭𝘦𝘯 (2025)
Peste 500 de spectatori fizici sunt așteptați să ia parte la debutul simfonic de la Iași. Concertul The Hills of Change va fi transmis și live, pentru a permite unui public cât mai larg să se bucure de această experiență artistică interdisciplinară.
𝐀𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭, 𝐩𝐞 𝐛𝐚𝐳𝐚 𝐛𝐢𝐥𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐫𝐞𝐳𝐞𝐫𝐯𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐟𝐨𝐫𝐦ă.
Prin achiziționarea biletului, participanții își oferă acordul privind utilizarea imaginilor fotografice și a înregistrărilor audio și video în scopul promovării activităților festivalului de către organizatori și parteneri.
Detalii eveniment https://www.facebook.com/events/1592629718282270
————————————————
“The Hills of Change” – O simfonie transculturală este un proiect de coproducție româno-norvegiană realizată de ASOCIAȚIA INDUSTRII CREATIVE în parteneriat cu DAC MUSIC PERFORMANCE (Norvegia).
Inspirat de relieful orașelor Iași – România și Oslo – Norvegia, proiectul redefinește conceptul de colaborare artistică internațională, printr-o abordare interdisciplinară între pictură și muzică.
Simfonia de cameră nou creată în cadrul proiectului reprezintă o colaborare creativă între trei compozitori norvegieni și patru compozitori români, fiecare contribuind cu o parte componistică pentru a crea o lucrare în șapte părți.
Proiectul își propune să celebreze frumusețea naturală și patrimoniul cultural al ambelor orașe prin muzică și arte vizuale promovând colaborarea artistică internațională și schimbul cultural. Ambele orașe sunt înconjurate de coline care reprezintă sursă de inspirație atât pentru locuitorii orașelor, cât și pentru creatorii lor. Cu toate acestea, romantismul poetic conturat de „colinele” Iașului reprezintă un etalon diferit față de naturalismul sălbatic al Oslo- fiord-ului.
Compozitorii norvegieni se vor inspira din relieful Iașiului și din trei tablouri, din colecția existentă pe această temă a renumitului pictor român Felix Aftene, în timp ce compozitorii români se vor inspira din relieful orașului Oslo și din cele 4 tablouri ce vor fi comandate unui artist din Norvegia. Fiecare compozitor va crea o mișcare inspirată de aceste picturi, sintetizând nuanțele picturilor în propriul limbaj muzical.
Compoziția „The Hills of Change” va fi prezentată gratuit publicului larg, în cadrul a doua spectacole ce vor fi organizate, unul în Oslo- Norvegia și unul în Iași- România.
Odată finalizată compoziția, vă fi prezentată gratuit în premieră publicului larg, în cadrul unui spectacol dedicat, atât în Oslo – Norvegia cât și în Iași – România.
Pentru a fi la curent cu noutățile proiectului, vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook: a proiectului The Hills Of Change
Promotor de proiect: ASOCIAȚIA INDUSTRII CREATIVE
Partener de proiect: DAC MUSIC PERFORMANCE (Norvegia)
Valoarea totală a proiectului: 621.972,92 lei (124.984,51 Euro)
Valoarea finanțării nerambursabile: 621.972,92 lei (124.984,51 Euro)
Durată: 4 luni
Locație de implementare: Iași (România) și Oslo (Norvegia)
Website: https://asociatiaindustriicreative.com/the-hills-of-change/
Facebook: https://www.facebook.com/TheHillsOfChange
————————————————
Inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de Partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro
Inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de Partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.





8 februarie 2025 - Premiera Simfoniei The Hills Of Change în Norvegia
Premiera norvegiană a spectacolului The Hills of Change va avea loc la Nynorskens hus din Oslo pe 8 februarie 2025, de la ora 19:00!
Open doors: 18:30
Artiști
Kristoffer Wøien – dirijor
Daniel Lazar – vioară
Patrycja Błaszak-Bieńkuńska – vioară
Nanna Ikutomi Sørli – violă
Marit Charlotte Steinum – flaut
Marek Bieńkuński – violoncel
Eskild Ableseth – contrabas
The Hills of Change este o simfonie de cameră în șapte părți, creată printr-un efort comun unic de către compozitorii Tirill Mohn (NO), Martin Romberg (NO), Kristin Bolstad (NO), Sabina Ulubeanu (RO), Paul Pintilie (RO), Alexei Țurcan (RO) și Alexandru Murariu (RO) și inspirată de picturile lui Felix Aftene (RO) și Valeria Duca (NO), care ilustrează colinele orașelor Oslo (Norvegia) și Iași (România).
Fiecare colină are propria atmosferă și ascunde povești intrigante, așteptând să fie descoperite de primii 200 de spectatori norocoși.
Acesta nu este doar un concert – este o călătorie imersivă în peisajele, sunetele și expresiile artistice a două culturi vibrante.
Înregistrează-te pentru acces gratuit la https://thehillsofchange.eventbrite.com.
Detalii despre eveniment pe Facebook: https://www.facebook.com/events/1557202274942890
—————————————-
“The Hills of Change” – O simfonie transculturală este un proiect de coproducție româno-norvegiană realizată de ASOCIAȚIA INDUSTRII CREATIVE în parteneriat cu DAC MUSIC PERFORMANCE (Norvegia).
Inspirat de relieful orașelor Iași – România și Oslo – Norvegia, proiectul redefinește conceptul de colaborare artistică internațională, printr-o abordare interdisciplinară între pictură și muzică.
Simfonia de cameră nou creată în cadrul proiectului reprezintă o colaborare creativă între trei compozitori norvegieni și patru compozitori români, fiecare contribuind cu o parte componistică pentru a crea o lucrare în șapte părți.
Proiectul își propune să celebreze frumusețea naturală și patrimoniul cultural al ambelor orașe prin muzică și arte vizuale promovând colaborarea artistică internațională și schimbul cultural. Ambele orașe sunt înconjurate de coline care reprezintă sursă de inspirație atât pentru locuitorii orașelor, cât și pentru creatorii lor. Cu toate acestea, romantismul poetic conturat de „colinele” Iașului reprezintă un etalon diferit față de naturalismul sălbatic al Oslo- fiord-ului.
Compozitorii norvegieni se vor inspira din relieful Iașiului și din trei tablouri, din colecția existentă pe această temă a renumitului pictor român Felix Aftene, în timp ce compozitorii români se vor inspira din relieful orașului Oslo și din cele 4 tablouri ce vor fi comandate unui artist din Norvegia. Fiecare compozitor va crea o mișcare inspirată de aceste picturi, sintetizând nuanțele picturilor în propriul limbaj muzical.
Compoziția „The Hills of Change” va fi prezentată gratuit publicului larg, în cadrul a doua spectacole ce vor fi organizate, unul în Oslo- Norvegia și unul în Iași- România.
Odată finalizată compoziția, vă fi prezentată gratuit în premieră publicului larg, în cadrul unui spectacol dedicat, atât în Oslo – Norvegia cât și în Iași – România.
Pentru a fi la curent cu noutățile proiectului, vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook: a proiectului The Hills Of Change
Promotor de proiect: ASOCIAȚIA INDUSTRII CREATIVE
Partener de proiect: DAC MUSIC PERFORMANCE (Norvegia)
Valoarea totală a proiectului: 621.972,92 lei (124.984,51 Euro)
Valoarea finanțării nerambursabile: 621.972,92 lei (124.984,51 Euro)
Durată: 4 luni
Locație de implementare: Iași (România) și Oslo (Norvegia)
Website: https://asociatiaindustriicreative.com/the-hills-of-change/
Facebook: https://www.facebook.com/TheHillsOfChange
————————————————
Inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de Partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro
Inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de Partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.





3 decembrie 2024 - Conferința de lansare a proiectului
𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 „𝐓𝐡𝐞 𝐇𝐢𝐥𝐥𝐬 𝐨𝐟 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐠𝐞” | 𝐈𝐚𝐬̦𝐢, 𝟑 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒
Promotorul proiectului, Asociația Industrii Creative (România), alături de partenerul proiectului, DAC Music Performance (Norvegia) au organizat marți, 3 decembrie, orele 10:30, la Palatul Braunstein din Iași conferința de lansare a proiectului 𝐓𝐡𝐞 𝐇𝐢𝐥𝐥𝐬 𝐨𝐟 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐠𝐞.
Inițiativă bilaterală finanțată prin EEA and Norway Grants 2014–2021 prin Fondul Național Bilateral în cadrul Programului RO-Cultura.
Granturi SEE & Norvegiene
Unitatea de Management a Proiectului – UMP





27 noiembrie 2024 - Vizită de lucru in Oslo
Ziua de job-shadowing la DAC Music Performance a oferit o perspectivă valoroasă asupra procesului decizional, gestionării echipelor și optimizării resurselor artistice. Participanții au observat modul în care sunt planificate și coordonate activitățile organizației, explorând strategiile de management sustenabil aplicate în sectorul cultural.
Delegația a asistat la repetiția generală a concertului susținut de Dragoș Cantea și Florin Estefan, analizând aspectele tehnice și logistice ale producției artistice. Experiența a continuat cu participarea la concertul oficial și recepția organizate de DAC Music Performance în colaborare cu Ambasada României în Norvegia, oferind oportunități de schimb de idei și colaborare cu profesioniști din domeniu.
Ziua s-a încheiat cu o sesiune dedicată tehnicilor de repetiție și unei discuții de feedback despre aplicarea celor învățate în proiectele viitoare și despre noi oportunități de colaborare internațională.
Inițiativă bilaterală finanțată prin EEA and Norway Grants 2014–2021 prin Fondul Național Bilateral în cadrul Programul RO-Cultura.
Granturi SEE & Norvegiene
Unitatea de Management a Proiectului – UMP





26 noiembrie 2024 - Vizită de lucru in Oslo
În data de 26 noiembrie, delegația Asociației Industrii Creative, promotor al proiectului The Hills of Change, a continuat schimbul de experiență pe tema „Sustenabilitate în artă și management sustenabil” alături de partenerul norvegian. Ziua a fost dedicată vizitelor la instituții culturale reprezentative din Oslo, având ca obiectiv aprofundarea cunoștințelor despre procesele de digitalizare, conservare și sustenabilitate în managementul artistic.
Activitățile au debutat cu o întâlnire cu Johan Jørgensen, bibliotecarul șef al Academiei Norvegiene de Muzică, unde participanții au explorat Biblioteca Academiei și au asistat la o prezentare a procesului de digitalizare a resurselor, un aspect esențial pentru accesibilitatea și conservarea patrimoniului muzical.
Ulterior, delegația s-a deplasat în centrul orașului pentru a vizita Muzeul Național de Istorie, unde cercetătorul Călin Constantin a oferit o perspectivă detaliată asupra colecțiilor muzeului și a impactului sustenabilității asupra cercetării și conservării artefactelor istorice. Vizita a continuat cu un tur ghidat al muzeului, care a oferit context și o înțelegere aprofundată a modului în care instituția integrează practici sustenabile în activitatea sa curatorială.
După-amiaza a fost dedicată explorării Muzeului Munch, unde participanții au avut ocazia să descopere modalitățile inovatoare prin care muzeul își gestionează colecțiile și spațiile expoziționale, punând un accent deosebit pe sustenabilitate, educație și accesibilitate.
Ziua s-a încheiat cu o sesiune de concluzii, în care au fost discutate principalele idei și oportunități de colaborare rezultate din vizitele și întâlnirile desfășurate. Aceste experiențe au contribuit la consolidarea unui schimb de bune practici în domeniul sustenabilității culturale și au oferit noi direcții pentru dezvoltarea proiectului.
Inițiativă bilaterală finanțată prin EEA and Norway Grants 2014–2021 prin Fondul Național Bilateral în cadrul Programul RO-Cultura.
Granturi SEE & Norvegiene
Unitatea de Management a Proiectului – UMP





25 noiembrie 2024 - Vizită de lucru in Oslo
La finalul lunii noiembrie, delegația de la Asociația Industrii Creative, promoter al proiectului The Hills of Change a avut ocazia să participe la o vizită de lucru în Oslo, în cadrul acestui proiect de co-producție româno-norvegiană, alături de partenerul de la DAC Music Performance.
În data de 25 noiembrie, activitățile au început cu o prelegere susținută de Andreas Sønning, autor și profesor la Academia Norvegiană de Muzică, care a abordat tema dramaturgiei concertelor și sustenabilității în artele spectacolului. Ulterior, au avut loc sesiuni de schimb de idei cu profesioniști din domeniu, inclusiv cu Knut Skansen, CEO al Filarmonicii din Oslo, despre obiectivele de sustenabilitate ale acestei instituții.
Vizita a continuat cu o întâlnire cu Thormod Rønning Kvam, pianist și director artistic al Aulaseriene, în cadrul căreia au fost discutate modalitățile de sprijinire a antreprenoriatului creativ în muzica clasică și oportunitățile de a dezvolta noi serii de concerte.
Ziua s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și concluzii, iar aceste întâlniri au adus noi perspective pentru dezvoltarea colaborărilor internaționale în domeniul artistic.
Inițiativă bilaterală finanțată prin EEA and Norway Grants 2014–2021 prin Fondul Național Bilateral în cadrul Programul RO-Cultura.
Granturi SEE & Norvegiene
Unitatea de Management a Proiectului – UMP










Comunicate de presă
24 februarie 2024 - The Hills of Change - Finalizarea proiectului
Finalizarea proiectului “The Hills of Change” – o simfonie transculturală
Inițiativa bilaterală The Hills of Change a ajuns la final, celebrând colaborarea artistică dintre Norvegia și România printr-o serie de evenimente remarcabile desfășurate la Oslo și Iași. Acest proiect, organizat de Asociația Industrii Creative (România) în parteneriat cu DAC Music Performance (Norvegia), a redefinit conceptul de cooperare artistică internațională, printr-o abordare interdisciplinară ce a reunit muzica și arta vizuală.
Premiera internațională a simfoniei de cameră The Hills of Change a avut loc pe 8 februarie 2025, la Nynorskens hus din Oslo, urmată de premiera românească pe 20 februarie 2025, la Casa de Cultură a Studenților din Iași. Cele două concerte au reunit împreună peste 700 de spectatori, oferind o experiență artistică unică prin îmbinarea muzicii și artei vizuale.
La evenimentele din Norvegia și România au fost invitați de seamă din mediul diplomatic, cultural, academic, media și de business, consolidând legătura artistică dintre cele două țări.
Lucrarea, compusă în șapte părți distincte inspirate din colinele emblematice ale orașelor Iași și Oslo, a fost semnată de Tirill Mohn, Martin Romberg, Kristin Bolstad (Norvegia), alături de Sabina Ulubeanu, Paul Pintilie, Alexei Țurcan și Alexandru Murariu (România).
După succesul de la Oslo, publicul din Iași a fost captivat de o experiență artistică imersivă, în care muzica și arta vizuală s-au împletit armonios prin proiecțiile inspirate din picturile artiștilor Felix Aftene și Valeria Duca. Emoția momentului a fost amplificată de reacțiile entuziaste ale spectatorilor, care au răspuns cu aplauze prelungite, reflectând impactul puternic al concertului. Sub bagheta dirijorului Kristoffer Wøien (NO) și avându-l ca maestru de concert pe Daniel Lazar (NO), ansamblul format din 26 de instrumentiști români a oferit o interpretare de excepție, captivând audiența printr-o execuțieplină de expresivitate.
Cei cinci compozitori prezenți la eveniment – Paul Pintilie (RO), Alexei Țurcan (RO), Alexandru Murariu (RO), Sabina Ulubeanu (RO) și Tirill Mohn (NO) – au fost întâmpinați cu căldură de către public, fiind recunoscuți pentru contribuția lor artistică, iar entuziasmul general a transformat seara într-o celebrare a artei și colaborării culturale.
Pe 21 februarie 2025, la Palatul Braunstein din Iași, a avut loc conferința de închidere a proiectului, unde au fost prezentate rezultatele și impactul acestui schimb cultural. La eveniment au fost prezenți artiști, jurnaliști și reprezentanți ai instituțiilor culturale, iar discuțiile au evidențiat valoarea adăugată a acestei inițiative bilaterale.
Inițiativa bilaterală nu s-a limitat doar la concerte, ci a inclus și schimburi culturale semnificative, întreaga simfonie fiind realizată după călătoriile de inspirație ale compozitorilor la Iași și Oslo. Echipa proiectului a participat la seminarii și prelegeri cu experți din Norvegia, printre care Andreas Sønning (Academia Norvegiană de Muzică), Knut Skansen (CEO Filarmonica din Oslo), Thormod Rønning Kvam (Aulaseriene), și Johan Jørgensen(Biblioteca Academiei Norvegiene de Muzică).
The Hills of Change a demonstrat că muzica și arta vizuală pot uni culturi diferite printr-o abordare interdisciplinară. Inițiativa, desfășurată pe parcursul a patru luni în Oslo și Iași, a reunit 43 de artiști din ambele țări și a atras peste 700 de spectatori la evenimentele organizate în cele două orașe. Această vizibilitate internațională a consolidat rolul proiectului ca un model de colaborare artistică durabilă.
The Hills of Change” – o simfonie transculturală este un proiect de coproducție româno-norvegiană realizată de ASOCIAȚIA INDUSTRII CREATIVE (România) în parteneriat cu DAC MUSIC PERFORMANCE (Norvegia). Inspirat de relieful orașelor Iași – România și Oslo – Norvegia, inițiativa bilaterală redefinește conceptul de colaborare artistică internațională, printr-o abordare interdisciplinară între pictură și muzică. Această simfonie de cameră reprezintă un efort colaborativ între trei compozitori norvegieni și patru compozitori români, fiecare contribuind cu o parte componistică pentru a crea o lucrare în șapte părți.
Valoarea totală a inițiativei bilaterale este de 621.972,92 lei (124.984,51 Euro), iar valoarea finanțării nerambursabile este de 621.972,92 lei (124.984,51 Euro). Perioada de implementare a inițiativei bilaterale este de 4 luni, în orașele Iași (România) și Oslo (Norvegia).
Mai multe informații referitoare la proiect pot fi obținute online, pe website-ul
https://asociatiaindustriicreative.com/the-hills-of-change/ și pe pagina de Facebook a proiectului:
https://www.facebook.com/TheHillsOfChange
Despre Granturile SEE și Norvegiene
Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și incluzivă. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Țările Baltice. Cele trei țări donatoare cooperează strâns cu UE prin intermediul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, donatorii au furnizat 3,3 miliarde EUR prin scheme consecutive de granturi. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și Norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro





19 februarie 2024 - The Hills of Change - Premiera Simfoniei The Hills Of Change în România
Premiera Simfoniei The Hills Of Change în România
Premiera românească a simfoniei The Hills of Change va avea loc pe 20 februarie 2025, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, în Sala Gaudeamus, începând cu ora 19:00, cu accesul publicului de la ora 18:30. Acest concert special propune o experiență multisenzorială, în care muzica și arta vizuală se vor împleti pentru a reda peisajele simbolice ale celor două orașe. Publicul va avea ocazia să descopere o lucrare simfonică în șapte mișcări, fiecare inspirată de câte o colină emblematică din Iași și Oslo, reinterpretată sonor de compozitori români și norvegieni.
Evenimentul va fi dirijat de Kristoffer Wøien și îl va avea ca maestru de concert pe Daniel Lazar. Ansamblul simfonic, alcătuit din 26 de instrumentiști români, va interpreta această compoziție în premieră pentru publicul din România. Cei șapte compozitori care au contribuit la realizarea acestei lucrări sunt Tirill Mohn, Martin Romberg și Kristin Bolstad din Norvegia, alături de Sabina Ulubeanu, Paul Pintilie, Alexei Țurcan și Alexandru Murariu din România. Fiecare dintre aceștia a creat o mișcare inspirată de câte o colină reprezentativă a celor două orașe, având ca punct de referință lucrările pictorilor Felix Aftene și Valeria Duca. Astfel, muzica devine un canal prin care peisajele culturale și naturale ale Iașului și Oslo-ului sunt reimaginate și prezentate publicului într-o formă artistică inovatoare.
Concertul de la Iași vine după premiera norvegiană a The Hills of Change, care a avut loc pe 8 februarie la Nynorskens hus din Oslo, unde peste 200 de spectatori au participat la acest eveniment de excepție. Printre invitații speciali ai serii s-au numărat Ionuț Eriksen, președintele Camerei de Comerț Norvegiano-Române și ES Cristian Bădescu, Ambasadorul României în Regatul Norvegiei. De asemenea, la eveniment au fost prezenți Mia Huhta, directorul Vaasa City Symphony Orchestra din Finlanda, Manuela Linke, ofițer cultural al Ambasadei Austriei în Norvegia, Caroline Stefek, director cultural al Goethe Institut Oslo, și Maria Łukaszuk, consilier ministerial al Ambasadei Poloniei în Norvegia.
În încheierea proiectului, pe 21 februarie 2025, de la ora 10:00, la Palatul Braunstein din Iași, va avea loc conferința de închidere a inițiativei bilaterale The Hills of Change. Aceasta va aduce în prim-plan concluziile proiectului și va oferi o perspectivă asupra modului în care colaborarea dintre artiștii români și norvegieni a contribuit la dezvoltarea unei creații artistice inovatoare. Evenimentul va fi o oportunitate pentru public, jurnaliști și profesioniști din domeniul cultural de a afla mai multe despre procesul de creație și despre impactul acestui proiect asupra scenei artistice internaționale.
Publicul din Iași este invitat să participe gratuit la concertul din 20 februarie, pe baza biletului rezervat în platformă. Evenimentul va fi transmis și online, pentru a permite unui număr cât mai mare de spectatori să se bucure de această experiență artistică interdisciplinară. Prin achiziționarea biletului, participanții își oferă acordul pentru utilizarea imaginilor și înregistrărilor video realizate în cadrul evenimentului, în scopul promovării activităților festivalului.
„The Hills of Change” – o simfonie transculturală este un proiect de coproducție româno-norvegiană realizată de ASOCIAȚIA INDUSTRII CREATIVE (România) în parteneriat cu DAC MUSIC PERFORMANCE (Norvegia). Inspirat de relieful orașelor Iași – România și Oslo – Norvegia, inițiativa bilaterală redefinește conceptul de colaborare artistică internațională, printr-o abordare interdisciplinară între pictură și muzică. Această simfonie de cameră reprezintă un efort colaborativ între trei compozitori norvegieni și patru compozitori români, fiecare contribuind cu o parte componistică pentru a crea o lucrare în șapte părți.
Valoarea totală a inițiativei bilaterale este de 621.972,92 lei (124.984,51 Euro), iar valoarea finanțării nerambursabile este de 621.972,92 lei (124.984,51 Euro). Perioada de implementare a inițiativei bilaterale este de 4 luni, în orașele Iași (România) și Oslo (Norvegia).
Mai multe informații referitoare la proiect pot fi obținute online, pe website-ul
https://asociatiaindustriicreative.com/the-hills-of-change/ și pe pagina de Facebook a proiectului:
https://www.facebook.com/TheHillsOfChange
Despre Granturile SEE și Norvegiene
Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și incluzivă. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Țările Baltice. Cele trei țări donatoare cooperează strâns cu UE prin intermediul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, donatorii au furnizat 3,3 miliarde EUR prin scheme consecutive de granturi. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și Norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro





6 decembrie 2024 - The Hills of Change - Debutul proiectului
The Hills of Change
debutul proiectului
„The Hills of Change” – o simfonie transculturală este un proiect de coproducție româno-norvegiană realizată de ASOCIAȚIA INDUSTRII CREATIVE (România) în parteneriat cu DAC MUSIC PERFORMANCE (Norvegia). Inspirat de relieful orașelor Iași – România și Oslo – Norvegia, proiectul redefinește conceptul de colaborare artistică internațională, printr-o abordare interdisciplinară între pictură și muzică. Această simfonie de cameră va fi un efort colaborativ între trei compozitori norvegieni și patru compozitori români, fiecare contribuind cu o parte componistică pentru a crea o lucrare în șapte părți.
Compozitorii norvegieni se vor inspira din relieful Iașiului și din trei tablouri, din colecția existentă pe această temă a renumitului pictor român Felix Aftene, în timp ce compozitorii români se vor inspira din relieful orașului Oslo și din cele 4 tablouri realizate de Valeria Duca.
Cei șapte compozitori care vor semna simfonia „The Hills of Change” sunt: Tirill Mohn (Norvegia), Sabina Ulubeanu (România), Alexandru Sabin Murariu (România), Paul Pintilie (România), Martin Romberg (Norvegia), Alexei Țurcan (România) și Kristin Bolstad (Norvegia).
Fiecare compozitor va crea o mișcare inspirată de aceste picturi, sintetizând nuanțele picturilor în propriul limbaj muzical. Odată finalizată compoziția, vă fi prezentată gratuit publicului larg, în cadrul unui spectacol dedicat, atât în Oslo – Norvegia cât și în Iași – România. Coproducția bilaterală „The Hills Of Change” își propune să atragă peste 700 de spectatori la spectacolele din Iași și Oslo și să ofere vizibilitate internațională celor 43 de artiști implicați din România și Norvegia: compozitori, pictori, instrumentiști, dirijori.
Conferința de lansare a proiectului „The Hills of Change” a avut loc marți, pe 3 decembrie 2024, începând cu orele 10:30, la Palatul Braunstein din Iași. Au prezentat: Patricia Roxana Brohanschi – Manager proiect, Dragoș Cantea – Titular general DAC Music Performance, Maria Isabela Nica – Asistent artistic și Anca Floroiu – Specialist în comunicare și relații publice, iar în sală au participat jurnaliști, invitați ai administrației locale, precum și actori ai instituțiilor de cultură reprezentante din Iași încântați de această nouă inițiativă.
Conferința a avut loc după schimbul cultural desfășurat la Oslo, în care echipa de proiect a avut parte de seminarii și prelegeri cu experți din Norvegia precum: Andreas Sønning – autor, profesor la Academia Norvegiană de Muzică / Norges musikkhøgskole, Knut Skansen – CEO la Filarmonica din Oslo / Oslo Filharmonien, Thormod Rønning Kvam – pianist și director artistic al Aulaseriene, Johan Jørgensen – director al bibliotecii Academiei Norvegiene de Muzică / Norges Musikkhøgskole, Călin Constantin – cercetător la Muzeul Național de Istorie din Oslo / National History Museum. Vizita echipei a continuat la partenerul norvegian DAC Music Performance și la celebrarea zilei naționale la Ambasada României în Norvegia, alături de ES domnul Ambasador Cristian Bădescu.
Valoarea totală a proiectului este de 621.972,92 lei (124.984,51 Euro), iar valoarea finanțării
nerambursabile este de 621.972,92 lei (124.984,51 Euro). Perioada de implementare a inițiativei
bilaterale este de 4 luni, în orașele Iași (România) și Oslo (Norvegia).
Mai multe informații referitoare la proiect pot fi obținute online, pe website-ul
https://asociatiaindustriicreative.com/the-hills-of-change/ și pe pagina de Facebook a proiectului:
https://www.facebook.com/TheHillsOfChange
Inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de Partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro





3 decembrie 2024 - The Hills of Change - Invitație la conferința de lansare a proiectului
The Hills of Change
invitație la conferința de lansare a proiectului
„The Hills of Change” – o simfonie transculturală este un proiect de coproducție româno-norvegiană realizată de ASOCIAȚIA INDUSTRII CREATIVE în parteneriat cu DAC MUSIC PERFORMANCE (Norvegia).
Inspirat de relieful orașelor Iași – România și Oslo – Norvegia, proiectul redefinește conceptul de colaborare artistică internațională, printr-o abordare interdisciplinară între pictură și muzică.
Această simfonie de cameră va fi un efort colaborativ între trei compozitori norvegieni și patru compozitori români, fiecare contribuind cu o parte componistică pentru a crea o lucrare în șapte părți.
Compozitorii norvegieni se vor inspira din relieful Iașiului și din trei tablouri, din colecția existentă pe această temă a renumitului pictor român Felix Aftene, în timp ce compozitorii români se vor inspira din relieful orașului Oslo și din cele 4 tablouri ce vor fi comandate unui artist din Norvegia. Fiecare compozitor va crea o mișcare inspirată de aceste picturi, sintetizând nuanțele picturilor în propriul limbaj muzical. Odată finalizată compoziția, vă fi prezentată gratuit publicului larg, în cadrul unui spectacol dedicat, atât în Oslo – Norvegia cât și în Iași – România.
Promotorul proiectului, Asociația Industrii Creative (România), alături de partenerul proiectului, DAC Music Performance (Norvegia) vă invită marți, 3 decembrie, orele 10:30, la Palatul Braunstein din Iași (Str. Cuza Vodă nr. 2) la conferința de lansare a proiectului „The Hills of Change”.
Obiectivele vizează creșterea gradului de cooperare între artiști și experți culturali din România și Norvegia, din domeniul artei, prin participarea comună la realizarea unei coproducții de artă contemporană, precum și creșterea accesului la cultură a publicului din România și Norvegia.
Astfel, proiectul își propune să celebreze frumusețea naturală și patrimoniul cultural al ambelor orașe prin muzică și arte vizuale, promovând colaborarea artistică internațională și schimbul cultural. De asemenea, se urmărește creșterea competențelor profesionale a trei angajați ai promotorului prin participarea acestora la schimburi de experiență și sesiuni de job shadowing, cu scopul de a îmbunătăți competențele profesioniștilor implicați și de a promova sustenabilitatea în managementul cultural.
Coproducția bilaterală „The Hills Of Change” își propune să atragă peste 700 de spectatori la spectacolele din Iași și Oslo și să ofere vizibilitate internațională celor 43 de artiști implicați din România și Norvegia: compozitori, pictori, instrumentiști, dirijori.
Valoarea totală a proiectului este de 621.972,92 lei (124.984,51 Euro), iar valoarea finanțării
nerambursabile este de 621.972,92 lei (124.984,51 Euro). Perioada de implementare a inițiativei
bilaterale este de 4 luni, în orașele Iași (România) și Oslo (Norvegia).
Mai multe informații referitoare la proiect pot fi obținute online, pe website-ul
https://asociatiaindustriicreative.com/the-hills-of-change/ și pe pagina de Facebook a proiectului:
https://www.facebook.com/TheHillsOfChange
Inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de Partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro








Vizite de inspirație
16.12.2024 - 22.12.2024 | Iași - Kristin Bolstad (NO) - compozitor
„Cel mai important lucru pe care l-am făcut în timpul șederii mele în Iași a fost să merg pe Dealul Repedea. Acest deal, împreună cu pictura sa realizată de Felix Aftene, reprezintă punctul de plecare și sursa de inspirație pentru crearea unei piese muzicale. A fost minunat să ajung acolo, să-l văd și să-l simt cu propriii mei ochi și trup, după ce citisem despre el și îl văzusem doar în imagini online. Am fost atât de fericită că unul dintre compozitorii români implicați în proiect, Paul Pintilie, a dorit să mă ducă acolo.
De asemenea, m-a dus la mănăstirea de pe Dealul Repedea, unde am avut ocazia să vedem frumoasa capelă a călugărilor. Am mers și la un restaurant cu mâncare tradițională românească, iar apoi ne-am plimbat pe străzile principale ale Iașului și am vizitat târgul de Crăciun. Paul s-a dovedit a fi un ghid foarte bun, nu doar un compozitor, așa că am avut multe de câștigat din ziua petrecută împreună, ascultându-l vorbind și împărtășindu-și gândurile cu generozitate.
În zilele următoare, m-am plimbat prin oraș vizitând numeroasele obiective turistice ale Iașului, am savurat mâncare delicioasă și am băut multă cafea bună. Am ascultat frumoasa limbă română și m-am bucurat să observ oamenii în cafenele. Am primit o doză uriașă de inspirație pentru a-mi finaliza piesa și am compus în fiecare zi.”
Kristin Bolstad (NO) – compozitoare
Inițiativă bilaterală finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene – Fondul Național Bilateral în cadrul Programul RO-Cultura





03.12.2024 - 09.12.2024 | Iași - Martin Romberg (NO) - compozitor
„O călătorie la Iași este ca un pelerinaj în care cultura și catedralele se întâlnesc, dar și o ocazie de a descoperi tineri care promovează cu entuziasm cultura veche. O altă parte inspirațională a creației este călătoria lentă. De aceea, aleg mereu să iau trenul de la București la Iași, lăsând România să se desfășoare în fața mea ca un teatru lent, plin de legende și povești nedezvăluite.
Compoziția mea încearcă să surprindă ceva ce interpretez ca fiind esențial în lucrările domnului Felix Aftene: combinația dintre copilărie, vis și viața de apoi, zona de graniță dintre cultura populară și cea clasică, precum și variații pe o temă recurentă. Este, de asemenea, despre mișcare, zbor și surprinderea unui singur moment în timp al unui personaj angelic levitând, dar dansând.”
Martin Romberg (NO) – compozitor
Inițiativă bilaterală finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene – Fondul Național Bilateral în cadrul Programul RO-Cultura









02.12.2024 - 09.12.2024 | Oslo - Paul Pintilie (RO) - compozitor





28.11.2024 - 04.12.2024 | Oslo - Alexei Țurcan (RO) - compozitor





27.11.2024 - 03.12.2024 | Oslo - Alexandru Ștefan Murariu (RO) - compozitor







24.11.2024 - 30.11.2024 | Oslo - Sabina Ulubeanu (RO) - compozitor





11.11.2024 - 18.11.2024 | Iași -Tirill Mohn (NO) - compozitor
„Am perceput Iașul ca un oraș divers și plin de viață și am avut mai multe momente inspiraționale în timpul șederii mele. Palatul Culturii, Parcul Copou și o plimbare la Muzeul Nicolae Gane au fost experiențe pe care le-am apreciat foarte mult. De asemenea, am avut discuții interesante la cafea și plimbări prin oraș alături de colegul meu de proiect și ghid, Paul Pintilie. Fără a mai menționa vizita pe Dealul Cetățuia (dealul ales de mine) și mănăstirea ortodoxă din secolul al XVII-lea situată în vârful acestuia.
Vizita la galeria lui Felix Aftene a fost un moment deosebit, care nu doar m-a inspirat, ci și mi-a confirmat abordarea asupra compoziției, în care pot fi identificate mai multe elemente din pictura sa. Toate aceste experiențe au fost esențiale pentru procesul de creație și pentru rezultatul final al muzicii. Nu doar datorită informațiilor relevante și interesante, ci și datorită oportunității unice de a mă înconjura de toate aceste impresii vii într-un moment și de a mă așeza la birou pentru a lucra la compoziție în următorul. Aceasta a fost o experiență autentică, profund pozitivă și inspirațională!”
Tirill Mohn (NO) – compozitoare
Inițiativă bilaterală finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene – Fondul Național Bilateral în cadrul Programul RO-Cultura





Simfonia The Hills of Change
Proiectul își propune astfel să promovează atât colaborarea artistică internațională, cât și dezvoltarea publicului. Procesul artistic va fi amplificat prin schimburi de experiență între compozitori și pictori, care vor explora conexiunea dintre artă vizuală și muzică.
De asemenea, proiectul vizează creșterea competențelor profesionale a trei angajați ai promotorului prin participarea acestora la schimburi de experiență și sesiuni de job-shadowing facilitate de partenerul din Norvegia, cu scopul de a îmbunătăți competențele profesioniștilor implicați și de a promova sustenabilitatea în managementul cultural.
Coproducția bilaterale realizată de ASOCIAȚIA INDUSTRII CREATIVE în parteneriat cu DAC MUSIC PERFORMANCE (Norvegia), „The Hills Of Change”, își propune să atragă peste 700 de spectatori la spectacolele din Iași și Oslo si să ofere vizibilitate internațională celor 43 de artiști implicați din România si Norvegia: compozitori, pictori, instrumentiști, dirijori.
Cooperarea cu partenerul norvegian DAC Music Performance și implicarea trainerilor specializați în sustenabilitate va contribui la consolidarea relațiilor bilaterale, transferul de cunoștințe și bune practici. Astfel, proiectul nu doar promovează cultura, ci și pune bazele unor modele sustenabile de colaborare artistică.
Odată finalizată compoziția, vă fi prezentată gratuit în premieră publicului larg, în cadrul unui spectacol dedicat, atât în Oslo – Norvegia cât și în Iași – România.
Pentru a fi la curent cu noutățile proiectului, vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook: a proiectului The Hills Of Change
Promotor de proiect: ASOCIAȚIA INDUSTRII CREATIVE
Partener de proiect: DAC MUSIC PERFORMANCE (Norvegia)
Valoarea totală a proiectului: 621.972,92 lei (124.984,51 Euro)
Valoarea finanțării nerambursabile: 621.972,92 lei (124.984,51 Euro)
Durată: 4 luni
Locație de implementare: Iași (România) și Oslo (Norvegia)
Website: https://asociatiaindustriicreative.com/the-hills-of-change/
Facebook: https://www.facebook.com/TheHillsOfChange
Inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de Partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro
Inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de Partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.


